Brno: Vodojemy na Žlutém kopci mají nový vstup, zatím pro provozní účely

22.11.2019 16:29

Vodojemy pod Žlutým kopcem lákají zájemce a dobrodruhy dlouhá léta. Tento architektonický skvost byl postupně postaven mezi 60. lety 19. století a druhým desetiletím 20. století. Z provozu byly vodojemy vyřazeny v roce 1997 a letos se staly kulturní památkou. Pro jejich lepší přístupnost nechalo město vybudovat nový vstup.

Brno: Vodojemy na Žlutém kopci mají nový vstup, zatím pro provozní účely
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Do vodojemů se dostávali příležitostní návštěvníci po žebříku, což bylo mnohdy nebezpečné a problematické. Z tohoto důvodu město nechalo na základě projektu zadaného turistickým informačním centrem vybudovat vstup, výstup a pomocný výstup z jejich prostor. Ke konci museli stavbaři nechat udělat další technické úpravy na konstrukcích, které byly skryty a bylo nutné je dodatečně dodělat na základě zjištění skutečného technického stavu. Celkově do vstupů město investovalo 2,291 milionu Kč bez DPH.

Brno vodojemy

Studie nastíní budoucí využití vodojemů

O dalším využití těchto ojedinělých prostor se vedou jednání. Nastínila se možnost, že by objekt vodojemů provozoval TIC Brno. Ten si nechá zpracovat studii, která navrhne kroky k dalšímu zpřístupnění a možné účely fungování. Již dříve zaznamenala zájem o natáčení ve vodojemech Filmová kancelář Brno, která je součástí TIC Brno. I to může být jeden ze způsobů využití. Dalšími mohou být za určitých podmínek prohlídky pro veřejnost.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…