Brno: Všichni revizoři mají terminály, černí pasažéři mohou platit kartou

06.05.2018 8:35

Placení pokut za černou jízdu je v Brně snadnější. Nově totiž byli všichni revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) vybaveni mobilními platebními terminály. A navíc je možné zaplatit pokutu i online.

Brno: Všichni revizoři mají terminály, černí pasažéři mohou platit kartou
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Od května je možné pokutu za černou jízdu jednoduše zaplatit přes e-shop ZDE.

V případě, že cestující používá elektronickou nepřenosnou šalinkartu, e-shop umožnuje zaplatit 50 korun při zapomenutí bankovní karty, která je nosičem předplatní jízdenky. V případě, že cestující nemá při kontrole jízdenku vůbec, má možnost prostřednictvím e-shopu zaplatit do 5 pracovních dnů sníženou částku pokuty ve výši 800 korun, nebo po uplynutí této lhůty plnou výši pokuty 1500 Kč.

Pokud cestující používá EOC, může se dokonce podívat na historii provedených přepravních kontrol. „Již více než rok nabízíme jízdenky, které lze koupit online. Platba pokut stejným způsobem je logickým doplněním této služby. Navíc je to další krok v modernizaci našich služeb,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Počet uhrazených pokut na místě se téměř zdvojnásobil

Další novinkou je platba pokut kartou přímo ve vozech. Každý ze 46 revizorů je již vybaven platebním terminálem. „Když má revizor terminál, je více než polovina pokut uhrazených na místě zaplacena právě platební kartou. Za období leden až duben 2018 bylo zjištěno 23 506 cestujících bez platného jízdního dokladu, 4612 zaplatilo pokutu přímo na místě, z toho 2086 právě platební kartou, přičemž do konce dubna byla terminály pro platbu kartou vybavena pouze polovina revizorů,“ uvedl vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl.

První platební terminály dostali brněnští revizoři v roce 2016. Tehdy spustil DPMB pilotní projekt v rámci, kterého bylo platebním terminálem vybaveno pět revizorů. Loni v říjnu bylo pořízeno dalších 20 terminálů. Před zavedením této možnosti se počet pokut uhrazených na místě pohyboval okolo 12 procent z celkového počtu, díky terminálům se podíl zvyšuje téměř na dvojnásobek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…