Brno a Jihomoravský kraj pokračují v plánování severojižního kolejového diametru

31.07.2018 7:37

Brno a Jihomoravský kraj kompletují pro Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) podklady pro zpracování studie proveditelnosti severojižního kolejového diametru (SJKD). Studii požaduje Ministerstvo dopravy. V otázce plánovaného diametru se pravidelně schází společná pracovní skupina, složená ze zástupců města a kraje. V pátek proběhlo její další jednání.

Brno a Jihomoravský kraj pokračují v plánování severojižního kolejového diametru
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Na jednání bylo opět zdůrazněno, že jak pro Jihomoravský kraj, tak i pro město Brno má smysl SJKD výhradně jako regionální železniční trať, která bude fungovat jako rychlá spojnice mezi severními a jižními oblastmi Brněnska. Zároveň s tím pak pomůže SJKD na území města Brna zásadním způsobem pokrýt jinak neřešitelný deficit MHD v severojižním směru. „Úvahy o tramvajovém diametru ve chvíli, kdy je zde reálná a prověřená možnost vybudovat regionální železniční trať, jsou krokem zpět. Zatímco v rámci regionální železnice můžeme pohodlně do Brna a po Brně dopravit desetitisíce lidí, v případě tramvajového diametru by většina z nich stále přijížděla do Brna autem, což není naším cílem,“ vyjádřil se primátor Petr Vokřál. 

Obdobné stanovisko zastává i náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Martin Maleček: „Pokud by měl být kolejový diametr pouze městskou tramvají, pak ztrácí z regionálního pohledu význam, protože lidé z Tišnovska a Kuřimska nebo jižně od Brna by zatěžovali Brno stále stejným objemem dopravy a zdaleka by se tak nevyužil potenciál, který skýtá SJKD jako lokální železniční trať.“

Pracovní skupinu tvoří za Jihomoravský kraj náměstci hejtmana Martin Maleček a Roman Hanák, město Brno zastupují vedle zmíněného primátora Petra Vokřála také náměstci Petr Hladík a Richard Mrázek. Součástí této společné pracovní skupiny jsou dále zástupci odborů dopravy kraje a města, odboru investičního MMB, Dopravního podniku města Brna, Kordis JMK a Kanceláře hlavního architekta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…