Brno bude spolupracovat s kalifornskou firmou na vývoji Hyperloopu

10.12.2016 16:58

Rada města Brna schválila záměr navázat spolupráci se společností Hyperloop Transportation Technologies (HTT) ve snaze zapojit výzkumnou a vývojovou komunitu v Brně do vývoje technologie Hyperloop a studie proveditelnosti na trase mezi Brnem a Prahou.

Brno bude spolupracovat s kalifornskou firmou na vývoji Hyperloopu
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Tento záměr vzala Rada města Brna na vědomí na konci října. Dnes schválené Prohlášení o záměru je dokument, kterým společnost HTT a Brno vyjadřují zájem spolupracovat na vývoji technologie Hyperloop.

„Díky schválení Radou města Brna začneme jednat s Prahou, zda se budou ověření proveditelnosti výstavby technologie Hyperloopu účastnit,“ uvedl náměstek pro Smart City Jaroslav Kacer.

Na 18. ledna 2017 je v Brně naplánována odborná konference o technologii Hyperloop, které by se měli zúčastnit zástupci města, centrálních národních institucí, univerzit a start-upové komunity. Za přítomnosti ředitele společnosti Hyperloop Transportation Technologies Dirka Ahlborna zde dojde také k podpisu schváleného Prohlášení o záměru.

O technologii

Koncept vysokorychlostní přepravy Hyperloop představil před třemi lety podnikatel Elon Musk. Spočívá v pohybu přetlakových kapslí v podtlakových tunelech. Muskův návrh počítá s přepravou malých kapslí pro několik pasažérů, popřípadě i pro náklad či osobní vozy, které by se na vzduchovém polštáři pohybovaly rychlostí max. 1200 km/h uzavřeným tubusem. Samotný pohyb zajistí řada lineárních urychlovačů umístěných na stěnách tubusu.

Spojení dvou největších měst ČR by se zkrátilo ze současných dvou a půl hodiny na přibližně čtvrthodinu.

Prioritou v rámci spolupráce se společností HTT bude aktivně zapojit zdejší výzkumnou a vývojovou komunitu. Cílem je propojení brněnských firem, startupů, univerzit či vědeckých center, které mohou pro tuto technologii dále vytvářet nová chytrá řešení. I v případě, že by se projekt vyvinul jinak, město Brno by mohlo uplatnit nové technologie v jiných oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…