Bruntál: Inkubátory čekají na školáky se zájmem o podnikání

06.09.2021 12:09

Na bruntálských školách vznikla síť inkubátorů, které mají prostřednictvím zájmových aktivit rozvíjet podnikavost žáků. Učebny jsou již vybavené a připravené plnit svůj účel. Školáci se mohou už nyní hlásit do nových zájmových kroužků.

Bruntál: Inkubátory čekají na školáky se zájmem o podnikání
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Jde o nový česko-polský projekt, jehož vedoucím partnerem je město Bruntál. V Bruntále se do projektu zapojila Střední průmyslová škola a Obchodní akademie a základní školy ve Školní, Jesenické a Okružní ulici.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

Na polské straně jsou to tři základní školy zřízené Gminou Prudnik a za Powiat Prudnicki se přidala jedna střední škola.

V úterý 31. srpna byl v rámci mezinárodní konference představen inkubátor na Střední průmyslové škole a obchodní akademie Bruntál. Zde mají žáci k dispozici moderně vybavenou místnost, kde mohou organizovat schůzky, spolupracovat s ostatními nebo třeba pracovat na výrobě prototypů svých výrobků. K dispozici mají například prezentační techniku, 3D tiskárny a pracovní boxy. Vzhledem ke své variabilitě, budou nové prostory sloužit také pro odborné přednášky a konference.

Na své využití již čeká také inkubátor na ZŠ Bruntál, Školní 2. Zde mohou žáci navštěvovat nové coworkové centrum, které je kromě počítačů a další techniky vybaveno i 3D tiskárnou. Součástí prostoru je také textilní ateliér a kosmetický salón. V rámci projektu škola vybavila nábytkem a spotřebiči kuchyň pro kroužek Malý cukrář. Podařilo se také zřídit novou kutilskou dílnu a pořídit do ní stroje a nářadí. V nových učebnách budou probíhat dopolední i odpolední aktivity. Děti si vyzkouší kompletní linii od návrhu přes nákup materiálu, výrobu, kalkulaci až po propagaci vlastního výtvoru či výrobku.

Obdobné aktivity probíhají také v polských školách, které se do projektu zapojily. Podstatou celého projektu je vzájemná česko-polská spolupráce s cílem zvýšit uplatnitelnost absolventů škol na společném příhraničním trhu. V plánu jsou vzájemná setkávání českých a polských účastníků, podnikatelské kempy, přednášky a workshopy pro žáky a vyučující. Projekt odstartoval na jaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…