Bruntál: Inkubátory čekají na školáky se zájmem o podnikání

06.09.2021 12:09

Na bruntálských školách vznikla síť inkubátorů, které mají prostřednictvím zájmových aktivit rozvíjet podnikavost žáků. Učebny jsou již vybavené a připravené plnit svůj účel. Školáci se mohou už nyní hlásit do nových zájmových kroužků.

Bruntál: Inkubátory čekají na školáky se zájmem o podnikání
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Jde o nový česko-polský projekt, jehož vedoucím partnerem je město Bruntál. V Bruntále se do projektu zapojila Střední průmyslová škola a Obchodní akademie a základní školy ve Školní, Jesenické a Okružní ulici.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

Na polské straně jsou to tři základní školy zřízené Gminou Prudnik a za Powiat Prudnicki se přidala jedna střední škola.

V úterý 31. srpna byl v rámci mezinárodní konference představen inkubátor na Střední průmyslové škole a obchodní akademie Bruntál. Zde mají žáci k dispozici moderně vybavenou místnost, kde mohou organizovat schůzky, spolupracovat s ostatními nebo třeba pracovat na výrobě prototypů svých výrobků. K dispozici mají například prezentační techniku, 3D tiskárny a pracovní boxy. Vzhledem ke své variabilitě, budou nové prostory sloužit také pro odborné přednášky a konference.

Na své využití již čeká také inkubátor na ZŠ Bruntál, Školní 2. Zde mohou žáci navštěvovat nové coworkové centrum, které je kromě počítačů a další techniky vybaveno i 3D tiskárnou. Součástí prostoru je také textilní ateliér a kosmetický salón. V rámci projektu škola vybavila nábytkem a spotřebiči kuchyň pro kroužek Malý cukrář. Podařilo se také zřídit novou kutilskou dílnu a pořídit do ní stroje a nářadí. V nových učebnách budou probíhat dopolední i odpolední aktivity. Děti si vyzkouší kompletní linii od návrhu přes nákup materiálu, výrobu, kalkulaci až po propagaci vlastního výtvoru či výrobku.

Obdobné aktivity probíhají také v polských školách, které se do projektu zapojily. Podstatou celého projektu je vzájemná česko-polská spolupráce s cílem zvýšit uplatnitelnost absolventů škol na společném příhraničním trhu. V plánu jsou vzájemná setkávání českých a polských účastníků, podnikatelské kempy, přednášky a workshopy pro žáky a vyučující. Projekt odstartoval na jaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…