Bruntál: Laboratoře v Podhorské nemocnici používají nový laboratorní systém

31.10.2019 10:03

Rychlou a efektivní práci s pacientskými vzorky biologického materiálu umožňuje nový laboratorní systém (LIS) na bruntálském Oddělení klinické biochemie a hematologie Podhorské nemocnice, která je členem skupiny AGEL. Laboratorní systém poskytuje kompletní informace o pohybu vzorku laboratoří, přehledně graficky zpracovává výsledky, umožňuje externím lékařům nahlížet do výsledků online a sjednocuje systém práce s dalšími laboratořemi.

Bruntál: Laboratoře v Podhorské nemocnici používají nový laboratorní systém
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Nový laboratorní systém umožňuje velmi jednoduše vytvářet také například statistické přehledy. Jedním z nich, který je pro řízení procesů v laboratoři velmi přínosný, je tzv. TAT. „Jde o čas, za který je laboratoř schopna vydat výsledky vzorku. Na základě statistického vyhodnocení dokážeme přesně monitorovat pohyb vzorku po laboratoři a zjistit kdykoliv, na kterém místě, v jakém okamžiku, u jakého pracovníka dochází ke zpomalení průchodu vzorku laboratoří,“ říká RNDr. Jaromír Soušek, Ph.D., primář Oddělení klinické biochemie a hematologie (OKBH) Podhorské nemocnice s tím, že laboratorní systém umožní také zavedení elektronických žádanek pro lékaře.

Novinka usnadní práci i lékařům a přehledněji podává výsledky. „Nově si spolupracující lékaři mohou prohlížet laboratorní výsledky přes webové rozhraní bez nutnosti elektronické komunikace s laboratoří. Systém dokáže lépe graficky zpracovat data z interní kontroly kvality, kterou denně provádíme. Oproti původnímu laboratornímu systému je také mnohem snazší dohledat, kdo výsledky změřil, zkontroloval, vytiskl, případně provedl změny“ popisuje RNDr. Jaromír Soušek, Ph.D.

LIS má mimo jiné i modul pro skladové hospodářství, pro komunikaci se zdravotními pojišťovnami, pro archivaci žádanek a umožňuje zcela zelektronizovat dokumentaci laboratoře. Podhorská nemocnice pořídila nový laboratorní systém, stejně jako server a monitory s větší úhlopříčkou v rámci plánovaných investic na rok 2019.

Oddělení klinické biochemie a hematologie (OKBH), pracoviště Bruntál, provádí vyšetření biologického materiálu pro pacienty Podhorské nemocnice a.s., ale také pro pacienty praktických lékařů a specialistů v regionu. Laboratoř pracuje v nepřetržitém provozu, její součástí je odběrová místnost a krevní banka, která zajišťuje skladování transfúzních přípravků. Laboratoř je akreditována dle ČSN EN ISO 15189:2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…