Bruntál: Loď Harta měla nehodu, ale už vozí výletníky

08.05.2020 21:10

Výletní elektroloď konečně vozí turisty po hladině Slezské Harty. Její zprovoznění provázely zdlouhavé administrativní peripetie a také oprava po havárii, kterou utrpěla v březnu.

Bruntál: Loď Harta měla nehodu, ale už vozí výletníky
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Loď Harta byla sice slavnostně zprovozněna vloni na startu turistické sezóny. Chyběly jí ale nutné doklady k tomu, aby mohla výletníky vozit. Doplnění potřebné administrativy trvalo měsíce. Další komplikace o objevila těsně před startem letošní sezóny, kdy loď havarovala. „Koncem března najela elektroloď Harta při přistávacím manévru u mola v Mezině na kládu, která plula pod vodní hladinou. Došlo k vážnému poškození jednoho ze dvou lodních šroubů.  Poškozený elektromotor byl vypnut a loď se bezpečně vrátila do domovského přístavu v Leskovci nad Moravicí s pohonem pouze jednoho elektromotoru.  Nejednalo se o poruchu, která by měla být odstraněna v rámci záruky, ale o havárii, která spadá do takzvaného pojistného plnění,“ uvedl předseda svazku Mikroregionu Slezská Harta, který loď provozuje.

Kvůli uzavření hranic nemohl opravu provést polský výrobce. „Výrobce nám zaslal náhradní díl a opravu jsme provedli vlastními silami, podle jeho pokynů,“ konstatoval Josef Havlík. Náklady na opravu uhradila pojišťovna a loď je opět v provozu. „Nejedná se o žádný mimořádný případ, je všeobecně známo, že pod hladinou se volně pohybují kusy dřeva, takže občas dojde ke střetu s lodí. Nikdy však nedošlo a nemůže dojít k poškození trupu lodě,“ řekl předseda Mikroregionu Slezská Harta a dodal: „Na druhé straně je dobré zjistit, že jsme schopni si provést i poměrně obtížné opravy vlastními silami. V současné době je lodní doprava na Slezské Hartě zahájena.“

Elektroloď Harta je bezbariérová a za běžného provozu uveze pětačtyřicet lidí, kola i kočárky. Loď je vybavena dvěma elektromotory, které pohánějí lithiové baterie. Veze také více jak třicet solárních panelů, které pomáhají v jejím provozu šetrném k životnímu prostředí. Je schopná se pohybovat maximální rychlostí 13 km za hodinu. Pořízení elektrolodi vyšlo na 14 milionů korun. Ty v rámci podpory turistického ruchu poskytl Moravskoslezský kraj. O loď se stará Mikroregion Slezská Harta. Jde již o druhé plavidlo, které v sezónu brázdí hladinu nádrže Slezská Harta. Už deset let vozí turisty po přehradě také desetimístná loď Santa Maria.

Více informací je možné získat na www.slezskaharta.eu nebo přímo v Turistickém Informačním Centru v Leskovci nad Moravicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…