Bruntál: Obnova zeleně zlepší životní prostředí a pozmění vzhled ulice

23.10.2021 8:36

Již v příštích dnech začne realizace projektu, který pozmění Jesenickou a zčásti i Rýmařovskou ulici v Bruntále. Jeho náplní bude revitalizace a výsadba zeleně v této části města.

Bruntál: Obnova zeleně zlepší životní prostředí a pozmění vzhled ulice
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Cílem projektu „Izolační zeleň na ul. Jesenická, Rýmařovská v Bruntále“ je především zpříjemnit život zdejších obyvatel. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Projekt zahrnuje obnovu prakticky veškeré zeleně podél komunikace od budovy gymnázia až po křižovatku se Staroměstskou ulicí. Celková délka řešeného území je 920 metrů.

Pomocí vegetačních prvků dojde k odclonění a částečnému odhlučnění silničního provozu a dalších rušivých elementů. Zelený uliční prostor, který se doplní o stromy a keřové výsadby, vytvoří optickou bariéru, čímž dojde ke ztlumení nežádoucích rušivých jevů.

Výsadbou stromů a keřového patra bude také výrazně vylepšena biodiverzita lokality, což přispěje ke zlepšení podmínek pro život drobných živočichů, vázaných na městské prostředí.

Silně poškozené a odumírající dřeviny s velmi malou perspektivou dalšího růstu jsou navrženy k asanaci, některé další dřeviny budou odstraněny z důvodu uvolnění místa pro novou generaci stromů. Celkem je navrženo ke kácení 36 kusů dřevin, za které bude vysazeno 54 kusů alejových stromů, 50 topolů černých 'Italica', zavětvených od země, a jeden vícekmen dřezovce 'Inermis'. Celkem tedy bude vysazeno 105 nových stromů.

Nově vysazené keře budou zaujímat plochu 2 202 m2. Vysazeno bude 1294 kusů keřů patnácti různých druhů, pestrost keřových výsadeb tak bude více než bohatá. Nosným rodem keřů budou tavolníky, které v našich podmínkách velmi dobře prospívají.

„Obnova zeleně a především výsadba nových stromů a keřů je vlastně splacením dluhu, který vůči této lokalitě máme. Revitalizace v minulých letech a desetiletích probíhaly v centru města, na sídlištích a dalších místech, přitom tato lokalita je vystavena negativním vlivům z rušné silnice. Věřím, že veřejnost tuto aktivitu uvítá jako výrazný krok ke zlepšení životního prostředí ve městě,“ uvedla místostarostka Bruntálu Ing. Hana Šutovská.

Realizace projektu bude zahájena již v příštích dnech chemickým odplevelením, následovat bude příprava terénu pro výsadby a kácení.

Celkové náklady projektu činí 1 159 682 korun včetně DPH. Dotace z Operačního programu Životní prostředí pokryje 604 929 korun, zbytek uhradí ze svého rozpočtu město.

Projekt „Izolační zeleň na ul. Jesenická, Rýmařovská v Bruntále“ (reg. číslo: CZ.05.4.27/0.0/0.0/18_128/0011262) je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…