Bruntál získá originál Uničovské listiny práv

19.02.2013 7:26

U příležitosti Mezinárodního dne památek bude mít město Bruntál na tři dny zapůjčený originál Uničovské listiny práv.

Bruntál získá originál Uničovské listiny práv
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Bruntál si v letošním roce připomíná 800. výročí založení města. Přímý doklad se nezachoval, existuje pouze nepřímý odkaz v mladším privilegiu krále Přemysla Otakara I., v tak zvané Uničovské listině. Jak píše pan Zbyněk Petráček, komentátor Lidových novin: Bruntál je nejstarším institucionálním městem na území České republiky. Jsou u nás samozřejmě starší i významnější města. Taková, jež vznikla u dávných hradišť, brodů či kapitul. Ale prvním městem založeným podle magdeburského práva, prvním symbolem středověkého gründerství a městského inženýrství v tom nejlepším smyslu je Bruntál.

V souvislosti s oslavami tohoto výročí je připravena spousta zajímavých akcí. Hned na jaře, u příležitosti Mezinárodního dne památek, připravilo Muzeum v Bruntále 17. dubna možnost navštívit unikátní podzemní kryt v zámeckém parku. Následně Klub za starý Bruntál zpřístupní 18. dubna Expozici mlýnského náhonu a v Gabrielově domě na náměstí Míru výstavu kreseb Viktora Proniho.

Zvídaví návštěvníci mohou porovnat zapůjčený originál Uničovské listiny s faksimilií, kterou město Bruntál nechalo vyrobit právě ke svému výročí. Obě listiny budou vystaveny v Městské expozici od pátku 19. do neděle 21. dubna.

Naposledy mohou zájemci také navštívit historickou budovu Petrina před plánovanou rekonstrukcí. V sobotu 20. dubna všechny zájemce provedou těmi nejzajímavějšími prostory školy PhDr. Ľubica Mezerová a Ing. Zdeněk Žilka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mubruntal.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…