Bystřice pod Hostýnem: Nový dům pro sociální bydlení otevřen v Mlýnské ulici

07.02.2022 20:51 | Tisková zpráva

Město postavilo nový dvoupodlažní bytový dům určený pro sociální bydlení. Uveden do provozu byl 2. února 2022. Objekt nabízí osobám v bytové nouzi deset bytů k dočasnému nájemnímu bydlení.

Bystřice pod Hostýnem: Nový dům pro sociální bydlení otevřen v Mlýnské ulici
Foto: Bystřice pod Hostýnem
Popisek: Bystřice pod Hostýnem

Byty jsou určeny osobám ohroženým sociálním vyloučením nebo osobám již sociálně vyloučeným. Jedná se hlavně o osoby v ekonomicky produktivní věku, které nemají v důsledku nepříznivých okolností přístup k bydlení běžně dostupnému na trhu. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Vzhledem k tomu, že město Bystřice pod Hostýnem obdrželo na realizaci této akce evropské finanční prostředky, je jako příjemce dotace povinno dodržet podmínky pro nakládání s novými byty přesně vymezené poskytovatelem dotace. Dodržovat je musí minimálně po dobu udržitelnosti projektu, což je v tomto případě 20 let od ukončení jeho realizace.

Nájemné za byt je regulované a je stanoven horní limit za 1 m2 podlahové plochy. U potenciálních nájemníků je mimo jiné sledován i průměrný měsíční příjem, který nesmí přesáhnout stanovené limity. Budoucím obyvatelům bytového domu bude dostupná podpora ve formě sociální práce, zajištěná kvalifikovanými sociálními pracovníky.

Konkrétní podmínky pro obsazování nových bytů jsou zakotveny v Pravidlech pro přidělování a užívání sociálních bytů v ulici Mlýnská, která byla schválena radou města. K dispozici jsou ZDE

Potřebné formuláře a bližší informace k ubytování lze získat také u pracovnic Odboru sociálních věcí Městského úřadu Bystřice pod Hostýnem (ulice 6. května čp. 107) Mg. Tamary Sichálkové (tel.: 573 501 902), případně u vedoucí odboru Mgr. Marcely Vegrichtové (tel.: 573 501 980). Při splnění všech podmínek rozhoduje o uzavření nájemní smlouvy rada města.

Příprava na výstavbu bytového domu v Mlýnské ulici probíhala od roku 2017, kdy byla společností StaniOn s.r.o. zpracována prvotní studie bytové zástavby na pozemku, kde původně stával drážní domek, zbouraný městem v roce 2015. Na studii hned v roce 2018 navázalo zpracování projektové dokumentace pro společné územní rozhodnutí a stavební povolení. V září roku 2018 pak byla z rozhodnutí rady města podána žádost o dotaci do Integrovaného regionálního operačního programu, konkrétně do výzvy zaměřené na zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucích k sociální inkluzi. Během roku 2019 byla dopracována prováděcí projektová dokumentace stavby a vydáno stavební povolení. Na podzim téhož roku bylo poskytovatelem dotace vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace a bylo vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele stavebních prací.

V březnu 2020 byla uzavřena smlouva o dílo s vítězným uchazečem, společností STAVYMA spol. s r.o. z Otrokovic. Koncem dubna 2020 tak byly v Mlýnské zahájeny práce na novostavbě dvoupodlažního bytového domu o deseti bytových jednotkách. V každém patře vzniklo pět bytů s dispozicí 2+kk, vybavených kuchyňskou linkou se základními spotřebiči a sociálním zázemím. Nedílnou součástí investice bylo vybudování přípojek inženýrských sítí, areálového veřejného osvětlení, pochozích ploch, parkovacích stání, příjezdové komunikace, oplocení a přístřešku pro separaci odpadu s uzamykatelnou částí pro případné uložení kol.

Stavební práce byly definitivně ukončeny v září 2021 a v listopadu byla stavba zkolaudována. Celkové náklady na stavbu dosáhly 16.348.756 Kč, z IROP byla poskytnuta dotace ve výši 12.494.120 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.