Čáslav: Město se pokouší o záchranu lip na Žižkově náměstí

22.08.2019 10:13

Od začátku týdne probíhají na Žižkově náměstí práce, spojené se snahou o záchranu lip, trpících nedostatkem vody a přílišným zasolením půdy.

Čáslav: Město se pokouší o záchranu lip na Žižkově náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hotel Bílý kůň v Čáslavi

„Teplé období tohoto roku jasně ukázalo, že s poklesem spodní vody není šance na ředění obsahu soli, které se do ní dostávají. Lípy, které jsou nuceny využívat tuto vodu, strádají, což se projevuje hnědnutím okrajů jejich listů. Jedinou možností, jak jim pomoci, je dopravit ke kořenům dostatek vody a procento zasolení spodní vody tak snížit. Lípy pak budou mít šanci nabrat sílu a uzdravit se. Mohlo by se zdát, že nyní, kdy horké letní dny již ustoupily, nemá takový zásah velký smysl. Opak je ale pravdou. Každý hospodář ví, že právě před zimou je nutné stromy dostatečně zalévat, aby se mohli náležitě připravit a zimu přečkat v co nejlepším stavu. Počítáme s tím, že vaky budou u stromů umístěny až do poměrně pozdního podzimu, tedy řekněme do listopadu,“ vysvětlil místostarosta města, pan Martin Horský.

Do vyvrtaných otvorů budou vloženy trubky, s jejichž pomocí bude voda dopravována do hlubších vrstev, blíže ke kořenům lip. Dalším opatřením budou pomalu prosakující vaky s vodou, umístěné ke kmenům stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…