Čáslav: Ponecháním pár desítek metrů 'džungle' dostanou domov desítky druhů živočichů

21.03.2020 12:20

Potřeba přizpůsobit se klimatickým změnám je poslední roky často diskutovaným tématem. Jako ostatní města, i Čáslav zavádí nezbytné úpravy v péči o zeleň, mimo jiné v sečení trávy.

Čáslav: Ponecháním pár desítek metrů 'džungle' dostanou domov desítky druhů živočichů
Foto: meucaslav.cz
Popisek: Čáslav

Chceme tak podpořit přirozenou schopnost zeleně zadržovat vodu a nečistoty, ochlazovat okolní prostředí zejména v tropických dnech a také podpořit biodiverzitu v našem městě. Většina městských trávníků dostane přírodnější ráz, díky němuž bude schopna lépe odolávat výkyvům počasí.

K tomu je nezbytných několik kroků: zvýšit pestrost travních porostů (umožnit růst i dvouděložným rostlinám – „lučnímu kvítí“), zvýšit výšku kosení (5 – 8 cm, ideálně 10 – 12 cm), zajistit optimálnost termínů sečení (s prvním sečením počkat dle podmínek třeba i do začátku května – zamezí se tak kvetení trav, které nejčastěji způsobují alergie, nesekat při vyšších teplotách, max. do 26 stupňů Celsia).

Ve městě se tak nově na některých místech setkáme s mozaikovitou sečí (část ploch bude ponechána neposečená, aby měly rostliny možnost vykvést a vysemenit se a bude posekána až v dalším cyklu sečení, kdy se naopak nepokosí porost kosený v cyklu předešlém). Několik ploch bylo vybráno také pro vznik květnatých luk a lučních porostů, které budou koseny pouze 2x ročně.

Termíny sečí budou přizpůsobeny aktuálnímu vývoji počasí, průměrně se počítá se snížením o jedno sečení ročně.

Zajímá Vás, kdy bude posekána tráva na veřejných plochách v blízkosti vašeho bydliště nebo v okolí dětských hřišť? Na následující stránce naleznete harmonogram plánovaných sečí ZDE. (Termíny v harmonogramu budou průběžně upravovány dle klimatickým podmínek.)

Mapa sečených lokalit ZDE

Město Čáslav podporuje biodiverzitu – Oáza klidu na dosah

„Včela byla vyhlášena za nejdůležitějšího živočicha naší planety. Na jejím opylování je závislé zhruba 70% zemědělské produkce světa. (Královská geografická společnost v Londýně)“

To je jen jeden z mnoha příkladů toho, jak důležití jsou i téměř nepatrní živočichové pro existenci lidstva, potažmo fungujícího chodu všech přírodních procesů. Nezáleží totiž vůbec na velikosti. Svůj význam má, a proto si zaslouží ochranu, jakýkoli živočišný, nebo rostlinný druh.

Místo k žití - oázu klidu - se rozhodlo pro přírodu zachovat město Čáslav mimo jiné v části lokality Za Rybníkem, podél stejnojmenné ulice. Hustý porost tu odděluje silnici a rodinnou zástavbu od břehu Brslenky, za kterou leží plocha určená k volnému pohybu psů. Zhruba jedna třetina zelené plochy podél ulice Za Rybníkem neprocházela roky téměř žádnou výraznou údržbou. Částečně jsou do ní zařízlá individuální parkoviště blízkých rodinných domů, v některých místech je provedena místními drobná úprava spočívající v nízkém okrasném záhonu či mobiliáři. Porost sestávající z keřového i stromového patra je rozličného stáří, avšak je cenným stanovištěm pro mnoho živočišných druhů. Staré, někdy i odumírající stromy jsou útočištěm pro mnoho druhů hmyzu, ale také ptáků, kteří vyhledávají ke svému hnízdění zejména dutiny. Takových stromů se na území města mnoho nenachází, většinou z bezpečnostních nebo estetických důvodů. Keře na lokalitě pak nabízí možnost hnízdění i dalším druhům ptáků. Pod nimi a také v hromadách, které vznikly ořezáním stromů a keřů v minulosti se kromě jiného mohou ukrývat a v zimních měsících i zimovat ježci.

Díky ponechání pár desítek metrů „džungle“ tak mohou dostat domov desítky druhů rozličných živočichů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…