Cena tepla pro Pardubice je kompromisem

02.12.2012 8:26

Elektrárny Opatovice ve čtvrtek zveřejnily cenu tepla pro rok 2013. Zvýší se o 6,91 procenta na 352,6 koruny za GJ (uváděno bez DPH). „Původní představa EOP o navýšení byla o několik procent výše, považuji za úspěch, že jsme nakonec našli shodu na 6,9 procenta,“ řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Cena tepla pro Pardubice je kompromisem
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Konečné navýšení ceny tepla odráží podle předsedy představenstva EOP Jana Špringla téměř výhradně dopad povinnosti nakupovat emisní povolenky, které energetici dosud dostávali bezplatně. V menší míře cenu ovlivnila také inflace.

Teplo z EOP odebírá na 60 tisíc východočeských domácností, jen v Pardubicích je na teplovod napojeno asi 28 tisíc bytů, ale také sociální a zdravotnická zařízení, průmyslové objekty, sportoviště, školy i kulturní zařízení.

Na jednání vedení EOP se starosty okolních obcí, které iniciovali primátoři Hradce Králové a Pardubic, se starostové zajímali nejen o ceny tepla, ale také o důvod, proč elektrárna požádala o navýšení limitů SO2. Zástupci elektrárny je informovali o problematice možného přechodu EOP na alternativní paliva i opatřeních, které elektrárna již učinila či připravuje s cílem maximálně snížit emise SO2. V současné době elektrárna produkuje zhruba 10krát méně emisí, než v roce 1990. I přes přechodné navýšení emisních stropů, o které v souvislosti s přechodem na jiné palivo, EOP žádá, dodrží zákonné imisní limity. „V současné době řeší žádost EOP o navýšení limitů ministerstvo životního prostředí,“ dodala primátorka. Do budoucna by k lepší informovanosti starostů obcí ležících v okolí EOP měly přispět další schůzky, na nichž se s vedením elektrárny dohodli.

Nataša Hradní
tiskový úsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

19:06 České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

Přesně dvacet let od otevření si v těchto dnech připomínají pracovníci Domova pro seniory Máj. A na …