Ceny města Pelhřimova jsou odměnou za píli, talent a poctivou práci

02.02.2017 11:36

Už počtrnácté byly v pelhřimovském Kulturním domě Máj předány Ceny města Pelhřimova osobnostem a firmám, které pozitivně ovlivnily dění ve městě a přispěly k jeho propagaci. Stalo se tak při slavnostním večeru v sobotu 28. ledna. V jeho úvodu přivítal všechny přítomné hosty, mezi nimiž byl i předseda senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, starosta města František Kučera. „Vám, kterým bude dnes Cena města Pelhřimova předávána, bych chtěl popřát, aby se vám dařilo ve vašem osobním i profesním životě, a vám všem, kteří jste dnes v sále, přeji příjemný večer,“ řekl starosta.

Ceny města Pelhřimova jsou odměnou za píli, talent a poctivou práci
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Jako první obdržela z rukou starosty města cenu v kategorii Žáci a studenti Martina Petráková, studentka Gymnázia a obchodní akademie Pelhřimov, která dosahuje dlouhodobě vynikajících studijních výsledků - průměr známek 1,00 od primy až do oktávy hovoří za vše.

„Jsem neskutečně vděčná, že jsem měla to privilegium učit se od těch nejlepších, protože moji učitelé mě respektovali, vždycky mi odpověděli na všechny dotazy, a co je nejdůležitější, vždycky ve mně věřili,“ řekla mimo jiné Martina Petráková, která chce v budoucnu studovat matematicko-fyzikální fakultu. Ve stejné kategorii převzal dále cenu tým studentek Obchodní akademie Pelhřimov ve složení Sabina Krátká, Miroslava Březinová, Markéta Vacková a Simona Slavíková. Tyto dívky pod vedením profesorky Ing. Libuše Čechové zvítězily na 4. ročníku celostátní soutěže pro studenty středních škol „Navrhni projekt“ se svým projektem „Dětský klub Lachtánek“, jehož smyslem je pomoci rodičům, kteří pracují na směny a potřebují pohlídat děti. „Být první v republice je krásná věc a pro vás je to jistě velký úspěch. Moc vám za něj děkuji, děkuji za reprezentaci vaší školy a za reprezentaci města Pelhřimova,“ řekl místostarosta Josef Koch, který cenu předal.

V kategorii Sportovci patřila cena opět kolektivu, a to mažoretkám při Domu dětí a mládeže Pelhřimov. Jedná se o zhruba 100 dívek v šesti různých souborech ve věku 4 až 19 let, které se každým rokem úspěšně účastní řady soutěží (loni získaly 6 zlatých, 8 stříbrných a 4 bronzové medaile) a vystupují na kulturních, společenských a sportovních akcích. Cenu předal zástupkyním (a také jednomu zástupci) mažoretek místostarosta Ladislav Med. Ten poděkoval mažoretkám za vzornou reprezentaci Pelhřimova a také za to, že zahájily soutěž O Pelhřimovský dukát, díky které se do Pelhřimova pravidelně sjíždí na 400 dalších mažoretek.

V kategorii Podnikatelské subjekty převzal ocenění Jaromír Vytopil jako nejstarší a nejdéle působící český knihkupec. Pan Jaromír Vytopil, který působí v Pelhřimově od roku 1963 a letos oslaví 80 let, o sobě mimo jiné prozradil, že zvládne přečíst čtyři knihy za týden, a řekl, že pokud to půjde, i v budoucích letech se bude rád „mezi lidmi a knihami v Pelhřimově“ pohybovat.

V závěrečné kategorii Mimořádné zásluhy o rozvoj města pak získala Cenu města Pelhřimova Mgr. Marie Dojavová, dlouholetá bývala učitelka základní školy, která se věnuje už mnoho let historii města a své znalosti pravidelně předává dalším generacím, ať už formou prohlídek města s výkladem nebo publikační činností. Paní Marie Dojavová prozradila, že během svého pedagogického působení učila i tři generace a „pod rukama“ jí prošlo kolem čtyř tisíc dětí. Ve svém závěrečném slově poděkovala všem institucím a jednotlivcům, s kterými při tvorbě svých publikací spolupracovala, v čele s nejbližším spolupracovníkem, ilustrátorem a bývalým žákem Liborem Dederou. „Mým přáním je, aby výsledky této spolupráce přinesly obyvatelům města i jeho návštěvníkům nové poznatky o pamětihodnostech našeho krásného a starobylého města,“ řekla Marie Dojavová.

V rámci večera byla také letos předána cena nazvaná Křesadlo, kterou uděluje Dobrovolnické centrum regionu Pelhřimov „obyčejným lidem, kteří dělají neobyčejné věci“ – tedy dobrovolníkům, kteří různými způsoby nezištně pomáhají tam, kde je to potřeba. Tuto cenu obdržela Renáta Marková, která je i zastupitelkou města. Renáta Marková nejprve pomáhala v domově pro seniory, poté se začala věnovat doučování dětí, které mají z různých důvodů problémy při studiu ve škole.
 
Důležitým okamžikem v závěru oficiálního programu večera bylo předání výtěžku z dobrovolného vstupného, kterým účastníci večera podpořili dětské oddělení nemocnice Pelhřimov. Symbolický šek na 17 070 korun (jedná se o jednu z nejvyšších částek v dosavadní historii večerů Cen města) předal starosta František Kučera lékaři dětského oddělení Karlu Karmazínovi.

Třináctý večer Cen města nabídl dále i zajímavý kulturní program. Ten zahrnoval fotografickou prezentaci významných událostí uplynulého roku ve městě, výklad historičky Miroslavy Kvášové o působení významného českého architekta Pavla Janáka v Pelhřimově, hudební vystoupení kapely Saved Terminal, houslistky Jany Jírů a klavíristky Evy Chýnové, ale také dynamickou ukázku členů klubu bojových umění Wu-shu Pelhřimov. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…