Černí havrani se sjedou do Mostu a veřejnost poprvé spatří nový hornický památník

17.08.2021 18:55

Druhý zářijový víkend se do Mostu sjedou zástupci hornických měst a hornických spolků. Most již po druhé, prvně to bylo v roce 2008, bude hostitelem setkání hornických měst a obcí, tentokrát v pořadí již pětadvacátého.

Černí havrani se sjedou do Mostu a veřejnost poprvé spatří nový hornický památník
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Původním záměrem bylo spojit setkání s tradiční Mosteckou slavností a vytvořit tak lákavý program jak pro návštěvníky z řad hornické veřejnosti z celé republiky i zahraničí, tak pro místní obyvatele. Bohužel koronovirová situace plány zpřetrhala a Mostecká slavnost byla z pochopitelných důvodů zrušena. Setkání hornických měst se, byť v programově omezené variantě, uskuteční.

První zástupci hornických měst a spolků do Mostu přijedou v pátek 10. září, další dorazí v sobotu. Počítá se s účastí více než padesáti spolků a měst, což čítá přes tři stovky lidí. Program pro hornickou veřejnost se bude odehrávat v divadle, v Radničním parku a na náměstí. Součástí programu bude i odhalení památníku hornických tradic a důlních neštěstí, které se uskuteční v sobotu 11. září v 11 hodin na náměstí Velké mostecké stávky (před REPRE). Hornický průvod k němu vyrazí pět minut před jedenáctou z 1. náměstí.

Most

Na odhalení pomníku, k němuž dojde za účasti primátora Jana Paparegy, radního Vlastimila Vozky a autorů památníku manželů Klaškových, je zvána i široká veřejnost. Akt bude zahájen hornickou hymnou v podání místní kapely Mostečanka.

Veřejnost bude moci také sledovat hornické ceremoniály, k nimž patří předání putovního praporu, který Most převezme od Žacléře, či předávání stuh praporečníkům. Ceremoniály budou následovat po odhalení pomníku, ale už v prostoru 1. náměstí, a potrvají zhruba do 13 hodin. Odpolední a večerní program pak nejen horníkům, ale i široké veřejnosti zpříjemní několik kapel, mezi nimi například Vojtaano nebo DivNá Bára. Na náměstí bude připraveno také občerstvení.

Prostor Radničního parku pak bude vyhrazen pouze pro zástupce hornické veřejnosti a hornických měst. Z tohoto důvodu se v sobotu 11. září nebudou konat pěstitelské trhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…