Česká Lípa: Desátým čestným občanem města je nově MUDr. Josef Zajíc

21.10.2021 14:51 | Tisková zpráva

Galerii nejvýznamnějších osobností města Česká Lípa rozšířil ve středu 20. října 2021 MUDr. Josef Zajíc. V tento den mu totiž byl v obřadní síni českolipské radnice udělen titul Čestný občan města Česká Lípa. V historii samostatné České republiky se této pocty dostalo před ním jen devíti osobnostem.

Česká Lípa: Desátým čestným občanem města je nově MUDr. Josef Zajíc
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Čestné občanství pan doktor získal za celoživotní práci ve zdravotnictví, za profesní kvalitu, přístup k pacientům a přínos pro město Českou Lípu. O jeho udělení rozhodli českolipští zastupitelé na svém jednání 29. září letošního roku. Naposledy bylo v České Lípě čestné občanství uděleno v roce 2018 Zdeňku Frydrychovi.

„Převážná část profesní kariéry pana doktora je pevně spojená s místní nemocnicí. Respektive se stovkami pacientů, které v rodné České Lípě operoval, léčil a uzdravil. Díky mimořádné lékařské odbornosti tak zachránil život bezpočtu obyvatel z celého našeho regionu včetně České Lípy. Ačkoliv vloni oslavil významné životní jubileum, svým pacientům se s erudicí sobě vlastní dál věnuje. Odbornou praxi tak dodnes vykonává ve své soukromé cévní ambulanci a dál provádí i operativu. Je třeba si takovýchto mimořádných osobností, jako je pan doktor Zajíc, vážit a náležitě je za jejich celoživotní práci ocenit. Myslím, že udělení titulu čestného občana je tou správnou formou poděkování, kterou si pan doktor Zajíc jistě zaslouží,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Před MUDr. Zajícem Čestné občanství města Česká Lípa získali: Zdeněk Pokorný (1998), Mgr. Marie Vojtíšková a Mgr. Břetislav Vojtíšek (2000), Mgr. Ladislav Smejkal (2006), Doc. PhDr. Jiří Vomáčka, CSc. (2008), Jaroslav Panáček (2008), Rudolf Novotný (2009), Ing. Luboš Novák, CSc. (2017), Zdeněk Frydrych (2018).

MUDr. Josef Zajíc

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Bývalý primář chirurgického oddělení a svého času také ředitel Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, nyní lékař soukromé cévní ambulance MUDr. Josef Zajíc se narodil v České Lípě. Vloni v lednu tak oslavil významné životní jubileum – 70 let. Profesní život této výrazné českolipské osobnosti je po léta pevně spjat s místní nemocnicí a nespočtem pacientů, které v České Lípě operoval, léčil a uzdravil. Díky mimořádné lékařské odbornosti už zachránil život bezpočtu obyvatel z celého našeho regionu včetně České Lípy. I přes svůj zasloužený věk dodnes vykonává odbornou praxi ve své soukromé cévní ambulanci a dál provádí i operativu. V ambulanci, kde běžně ordinuje od časných ranních hodin až do večera, tak denně vyšetří desítky pacientů. Právě oni jsou pak nezpochybnitelnou vizitkou jeho pozitivního přístupu k lidem, kteří stále vyhledávají jeho vysoce odbornou lékařskou pomoc podloženou léty praxe.

Lidských a profesních kvalit MUDr. Zajíce si váží nejenom jeho pacienti, ale také jeho kolegové – lékaři a zdravotní sestry. Zejména ti, kteří měli tu čest pracovat po jeho boku, což dokládá také dopis od Lucie Cenkové, vrchní sestry Centrálních operačních sálů adresovaný starostce města (viz příloha). Právě tento dopis se stal jednou z hlavních motivací předložit nyní Zastupitelstvu města Česká Lípa návrh na udělení Čestného občanství MUDr. Josefu Zajícovi.

Medicínu MUDr. Zajíc absolvoval na Fakultě všeobecného lékařství Karlovy university v Praze. V roce 1978 úspěšně složil I. atestaci a v roce 1983 II. atestaci z chirurgie. Do nemocnice v České Lípě nastoupil v roce 1974 jako lékař chirurgického oddělení, kde pracoval do roku 1990. V roce 1988 byl zároveň jmenován do funkce ředitele NsP Česká Lípa a v uvedené funkci působil 2 roky. Poté následovala jeho pětiletá zahraniční praxe. Od roku 1990 až do roku 1993 působil jako lékař na chirurgickém oddělení v Alžíru v nemocnici l'Hôpital Mazouna-Wilaya, Relizane. V roce 1993 pak ve Francii v nemocnici na chirurgickém odděleni Hôpital de Hautepierre, Strasbourg.

Po svém návratu ze zahraničí, kde nasbíral spoustu dalších cenných zkušeností, se opět začal věnovat českolipským pacientům. Od roku 1995 do roku 2004 působil ve funkci primáře chirurgického oddělení Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Poté si otevřel soukromou chirurgickou ambulanci, kde ročně ošetří stovky pacientů, z toho cca 48% tvoří občané České Lípy. Svou praxi vykonává dodnes. Při svém náročném povolání se věnoval také rozsáhlé přednáškové činnosti pro Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Vydal také několik odborných lékařských publikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

16:14 Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální slu…