Česká Lípa: Ekologičtější a čistší – město nakoupí vratné plastové kelímky

20.08.2019 11:50

Pivo ano, odpad už ne. Pouze do vratných plastových kelímků dostanou v příštím roce návštěvníci čepované pivo na akcích pořádaných městem. Českolipští radní totiž na svém srpnovém zasedání schválili jejich nákup a zařazení částky 370 tis. Kč k tomuto účelu do návrhu rozpočtu na rok 2020.

Česká Lípa: Ekologičtější a čistší – město nakoupí vratné plastové kelímky
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Plastové vratné kelímky se již běžně používají na velkých kulturních akcích v jiných městech a my nechceme být pozadu. Přínosem vratných kelímků je zcela určitě jejich ekologičnost, protože ačkoli jsou z plastu, dají se používat opakovaně, zároveň však výrazně pomáhají snižovat objem odpadu na akci. Tím přispívají k estetičnosti a úrovni celé akce a samozřejmě usnadňují a výrazně zkracují následný úklid,“ vysvětlila přínosy nákupu kelímků starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že kelímky budou sloužit také jako hezký suvenýr. „Kelímky bude možné si volně koupit v našem Regionálním turistickém informačním centru.“

Kelímky o objemu 0,5l budou mít praktický úchyt, díky kterému bude možné je nosit zavěšené za kapsu nebo opasek. Po celé své ploše budou potištěné grafikou s motivy města a městského loga. Na akci dostanou lidé kelímek za vratnou zálohu 50 Kč. Spolu s kelímkem pravděpodobně dostanou také bezpečnostní žeton, aby se zamezilo „kšeftování“ s nimi.

„Nápad s vratnými kelímky se nám moc líbí, věříme, že se nám i díky nim podaří posunout akce, které pro město pořádáme, na vyšší úroveň. Všichni stánkaři, kteří budou na našich akcích od příštího roku čepovat pivo, jej budou muset čepovat do vratných kelímků, bude to podmínka jejich účasti na akci. Vratný systém se samozřejmě budeme snažit vymyslet tak, aby co nejméně stánkaře obtěžoval a byl zároveň příjemný pro návštěvníky,“ uvedla Tereza Vraná, ředitelka příspěvkové organizace Kultura. V plánu mají také půjčovat vratné kelímky ostatním organizacím na jejich akce: „Pokud bude nějaký spolek nebo podnikatel chtít využít vratné kelímky na své akci, nebude si je muset půjčovat od dodavatelů mimo Českou Lípu, ale přímo od nás. Ceník půjčovného budeme sestavovat po nákupu kelímků, ale budeme se snažit, aby ceny půjčovného byly srovnatelné s cenou od jiných dodavatelů.“

Se systémem vratných obalů nicméně chce město začít už letos. Na adventní akci „Punč starostky“ chce pořídit sérii bílých keramických hrnečků s potiskem, do kterých si lidé budou moci oproti vratné záloze nechat punč načepovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…