Česká Lípa: Kvalitní sociální služby jsou jistotou pro občany

25.04.2021 20:11

Pandemie koronaviru ukázala kromě mnoha dalších věcí zvýšenou potřebu zajištění kvalitních sociálních služeb, které budou dostupné pro všechny. S cílem tyto služby koordinovat, zajistit jejich provoz a zjistit skutečnou potřebnost sociálních služeb přišlo město Česká Lípa v září loňského roku.

Česká Lípa: Kvalitní sociální služby jsou jistotou pro občany
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

S nabídkou spolupráce, jejímž výsledkem bude zpracování Komunitního plánu sociálních služeb na roky 2022 – 2026 a Zásad společného financování, nyní město oslovuje všechny obce a města na území obce s rozšířenou působností města Česká Lípa.

Spolupráci na společném projektu starostové měst a obcí stvrzují podpisem memoranda. Jeho znění již schválilo 25 obcí z celkem 41 na území ORP Česká Lípa, naopak neschválily jej zatím tři obce.

„Zajištění kvalitních sociálních služeb, které odpovídají potřebám a požadavkům občanů, považuji za zásadní. Lidem v různých životních situacích tak dáváme větší jistotu, že to zvládnou. Tato problematika se dostává do popředí právě nyní, kdy sociální služby potřebuje větší počet lidí a tím stále narůstá finanční potřeba a zátěž pro obce s ohledem na dofinancování služeb pro zajištění jejich bezproblémového provozu. Jsem ráda, že ostatní obce a města se k tomuto projektu připojily a zároveň se dle svých možností chtějí v budoucnu podílet na financování těchto služeb. Vše funguje na principu dobrovolnosti a solidarity. Společně problém vyřešíme lépe, než kdyby se s ním každý potýkal sám,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že úkolem Komunitního plánuje je vybírat především služby, které jsou v daném území potřebné.

Město Česká Lípa je iniciátorem a koordinátorem procesu společného plánování sociálních služeb, jehož financování podpořil i Liberecký kraj, a to v rámci projektu „Zajištění plánování sociálních služeb na území ORP Česká Lípa – komunitní plánování obcí“. V současnosti probíhají rozhovory se starostky jednotlivých obcí a měst. V březnu a dubnu proběhla také dotazníková šetření mezi dětmi ve věku 10 – 18 let, kde se zjišťovala mimo jiné i přání dětí ohledně volnočasových aktivit, a mezi poskytovateli sociálních služeb. Připravený je dotazník pro jednotlivé obce na území Českolipska. Cílem všech těchto šetření je zjistit skutečnou potřebu a kvalitu zajištění sociálních služeb. Všechny získané informace poslouží jako podklad pro zpracování Komunitního plánu a následně zásad financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …