Česká Lípa: Město opět centrálně nakoupí plyn a elektřinu na další rok

24.05.2019 20:21

Nízká cena, rychlost a operativnost nákupu. To jsou výhody nákupu energií na komoditní burze, kde Česká Lípa plyn a elektřinu nakupuje už od roku 2013. Stejným způsobem chce město dodávku důležitých energií zajistit i pro rok 2020, a to nejen pro sebe, ale i pro všechny své příspěvkové organizace.

Česká Lípa: Město opět centrálně nakoupí plyn a elektřinu na další rok
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Máme informace, že právě nyní jsou podmínky pro nákup energií pro příští rok poměrně výhodné. Proto jsme vše připravili tak, abychom mohli energie nakoupit co nejrychleji. Ekonomové předpokládají, že ceny energií budou v druhé polovině roku prudce stoupat. Pokud se nám ale podaří nakoupit energie v nejbližší době, měli bychom si zachovat příznivou cenu,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Nákup na komoditní burze umožňuje pružně reagovat na vývoj cen a nakoupit energie v momentě, kdy je cena nejvýhodnější. Navíc město poptává velké množství energie, což cenu energií ještě více snižuje. Celý proces nákupu pak trvá jen několik týdnů, oproti několika měsícům, které by město potřebovalo, pokud by nákup energie řešilo klasickou veřejnou zakázkou.

Předpokládaný objem nakupované energie pro rok 2020 je zhruba 5 tisíc megawatthodin elektřiny a 12 tisíc megawatthodin plynu. Nejvyšší cenový limit pro jednu megawatthodinu elektřiny (nízkého napětí) město stanovilo na 1540 Kč a za vysoké napětí 1640 Kč, za megawatthodinu plynu 600 Kč.

„Do odhadnutých nákladů na energie jsou nově zařazené i budovy, které město v nedávné době získalo do svého majetku či správy, tedy tenisová hala, Kounicův dům i budova bývalé České pojišťovny v ulici U Synogogy,“ upřesnil českolipský místostarosta Martin Brož.

Pro nákup na burze podepsalo město v roce 2012 smlouvu s firmou Prospeksa, a.s., která pro město zprostředkovává nákupy energií na Českomoravské obchodní burze Kladno. O centralizovaném zadávání nákupu elektřiny a plynu pro město a všechny jeho příspěvkové organizace rozhodli českolipští zastupitelé v roce 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…