Česká Lípa: Město vybudovalo mateřskou školu i pro batolata

30.01.2018 21:17

Město Česká Lípa dnes slavnostně otevřelo kompletně zrekonstruovanou mateřskou školu v Dolní Libchavě s kapacitou 52 dětí, která je odloučeným pracovištěm Mateřské školy Arbesova. Rekonstrukce vyšla na 14,6 milionů korun včetně DPH, na kterou město získalo dotaci, jež může dosáhnout maximální výše 11 milionů korun.

Česká Lípa: Město vybudovalo mateřskou školu i pro batolata
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Uvnitř budovy došlo k rekonstrukci stávající kuchyně, včetně pořízení nového vybavení a vybudování zázemí pro kuchařky a učitelky, dále byly rekonstruovány vnitřní rozvody elektřiny, vody, kanalizace a topení, byla vyměněna okna, podlahy včetně jejich zateplení, bylo provedeno statické zajištění stropů, nové jsou stropní akustické podhledy, výtahová plošina, kočárkárna s bezbariérovým přístupem. Vnější úpravy spočívají ve vybudování chodníků, nového hřiště pro děti od 2 do 3 let, venkovní rampy, v kompletní opravě fasády a provedení ocelového požárního schodiště.

„Jsem velmi ráda, že jsme dnes otevřeli mateřskou školu, která je jedním slovem krásná. Je to první mateřská škola, kterou město zřizuje pro skupinu takto malých dětí ve věku jeden až dva roky. Potřebnost zařízení pro umístění batolat jsme si u veřejnosti ověřili. Mladé rodiny takovou péči o děti, která matce či otci umožní návrat do zaměstnání, vítají. Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na této úžasné rekonstrukci a záchraně tohoto krásného domu podíleli,“ říká starostka Romana Žatecká.

„Prognóza vývoje počtu obyvatel v kraji říká, že za deset let se počet dětí do čtyř let věku sníží o dvacet procent a mateřské školy tak budou mít volné kapacity. Na problém se chceme připravit a nabízíme rodičům možnost umístit do předškolního zařízení i děti mladší tří let ve specializovaných batolecích skupinách,“ dodává místostarostka Alena Šafránková. Nově byly vybaveny prostory pro děti, především pak pro obě dětské skupiny, jejichž otevření je plánováno na březen a jsou určeny pro věkové kategorie 1 až 2 roky a 2 až 3 roky.

Do zrekonstruované budovy se vrací i jedna třída mateřské školy, která tu působila ještě před rekonstrukcí a ta je určena dětem ve věku 3 až 7 let. „V dětských skupinách budou působit certifikované chůvy a bude zde probíhat výchovná a vzdělávací činnost, ve třídě pak jsou učitelky mateřské školy a půjde zde o vzdělávání,“ objasňuje ředitelka MŠ Arbesova Pavlína Černá. Každá skupina, ale i třída, mají svoji vlastní hernu, ložnici, hygienické zázemí, šatnu a kuchyňku.

Dneškem však rekonstrukce této mateřské školy nekončí. „Jakmile to počasí trošku dovolí, doděláme terénní úpravy v zahradě, nainstalujeme nové herní prvky tak, aby zde děti nalezly k jejich věku odpovídající vyžití. Věřím, že se jim tady bude líbit,“ prozrazuje nejbližší plány místostarosta Juraj Raninec.

Celková kapacita 52 dětí:
dětská skupina od 1 do 2 let – kapacita 12 dětí
dětská skupina od 2 do 3 let – kapacita 20 dětí
třída od 3 do 7 let – kapacita 20 dětí

Základní data
Doba rekonstrukce: 27. 2. – 30. 11. 2017
Kolaudace: 27. 12. 2017
Stavební práce včetně nových venkovních ploch: 14 mil. Kč včetně DPH
Vybavení (nábytek a hračky): 600 000,- Kč včetně DPH
Stavební práce realizovala f. Versana s.r.o. Kytlice
Realizaci prostoru pro nové dětské hřiště provedla f. Stavimdomy s.r.o. Praha
Dodávku nábytku zajistila f. Makra didakta Nymburk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…