Česká Lípa: Regionálním českolipským výrobkem roku je ručně tkané pončo

03.10.2022 8:38 | Tisková zpráva

Série ručně tkaných plédových ponč z řemeslné dílny Tradiční venkov Zuzany Froňkové z Polevska, nazvaná Čtyři roční období, se stala Regionálním českolipským výrobkem roku 2022.

Česká Lípa: Regionálním českolipským výrobkem roku je ručně tkané pončo
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Ponča zvítězila v konkurenci dalších 85 výrobků od 28 soutěžích, kteří se letos do soutěže přihlásili. Soutěž o výrobek roku se konala již počtvrté, potřetí ji vyhlašovala společně města Česká Lípa a Nový Bor. Organizačně soutěž opět zajistilo Regionální turistické informační centrum Česká Lípa, slavnostní večer s předáváním cen proběhl v úterý 27. září v KD Crystal.

Novinkou letošní soutěže byla nová kategorie „Hlas veřejnosti“, kde si mohli mezi přihlášenými výrobky zvolit vítěze sami občané, a to hlasováním na výstavě v Centru textilního tisku nebo na jarmarku, který byl doprovodným programem k letošním Pivním slavnostem. Hlasovacích lístků bylo v této kategorii odevzdáno celkem 366, polovina na výstavě a polovina na jarmarku. Absolutním vítězem této nové kategorie, který si kromě diplomu odnesl ještě finanční odměnu 5tis. Kč, byla loutka jezevčíka Pepina z firmy Pepino Puppets manželů Libora a Petry Olšaníkových z Chotovic.

„Soutěž o Regionální českolipský výrobek roku je výbornou příležitostí prezentovat šikovné řemeslníky a firmy v regionu. Se soutěží je spojena nejen mediální pozornost, která láká k výrobcům další zákazníky, ale také finanční odměna. Navíc mají výrobci možnost účastnit se městských akcí, kde mohou též své výrobky prodávat. Myslím, že jde o správné spojení, ze kterého mají profit všichni. Je velmi radostné pochlubit se výrobci a jejich úžasnými výrobky. Jsem proto ráda, že firmy a řemeslníci naší soutěže využívají a každoročně se do ní hlásí,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Stejně jako v loňském roce byli na slavnostním večeru představeni postupně všichni vítězové tří soutěžních kategorií. Z těchto vítězů pak vzešel absolutní vítěz. Na rozdíl od Hlasu veřejnosti o vítězích těchto kategorií opět rozhodla odborná porota složená ze zástupců samospráv, odborného vzdělávání v regionu, sklářského muzea, Agentury pro regionální rozvoj Libereckého kraje a organizátora řemeslných trhů. Vítězem kategorie textilní a oděvní tvorba se stala ručně tkaná plédová ponča, mezi potravinami zvítězilo Vepřové se zázvorem od firmy Usušený – Diamond Care s.r.o. a v kategorii řemesla a umělecké výrobky si prvenství odnesla Tereza Hromádková za své papírové Božské květiny. Všichni vítězové jednotlivých kategorií si kromě diplomu odnesli také finanční odměnu 5tis. Kč, absolutní vítěz navrch získal dalších 15tis. Kč.

Přihlášky do letošního ročníku soutěže mohli soutěžící posílat od 1. dubna, uzávěrka přihlášek pak byla na konci července. Odborná porota se k hodnocení všech přihlášených výrobků sešla ve čtvrtek 8. září. Soutěž prozatím vždy vyhrály ženy. V loňském roce vyhrála textilní dekorativní panenka Nanynka od Věry Najbrtové z Nového Boru, v roce 2020 zvítězila Ivana Hollanová z Mimoně a její bezlepkové mrkvánky a historicky první vítězkou soutěže v roce 2019 se stala Michaela Bílková z České Lípy a její jahodový extra jam s bezovým květem, který prodává pod značkou „Moje marmeláda“.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Letošní vítězové

Kategorie oděvní a textilní tvorba:

  1. místo, Tradiční venkov, Zuzana Froňková, ručně tkaná plédová ponča – „Čtyři roční období“
  2. místo MYM-eco, Martina Benešová, Lněný kabát
  3. místo Věra Najbrtová, Nanynka IZS „policistka, psovodka“

Řemesla a umělecké výrobky:

  1. místoTereza Hromádková, Božské květiny
  2. místo Haidl Jiří, Sklárna Svojkov, Rüsselbecher, replika poháru ze 7. století 1. místo
  3. místo Jana E. Ruská, Obliny

Potraviny:

  1. místo Usušený – Diamond Care s. r. o., Vepřové se zázvorem
  2. místo Zmrzlinárna Ralsko, Ivana Jablonovská, Malinový sorbet 1.
  3. místo Kozí farma Nový Dvůr, manželé Krejzovi, Kozí brynza

Absolutní vítěz:
Tradiční venkov, Tradiční venkov, Zuzana Froňková, ručně tkaná plédová ponča – „Čtyři roční období“

Kategorie Hlas veřejnosti:

  1. místo Olšaník Libor, Pepino Puppets, Jezevčík Pepino
  2. místo Simona Fišerová, Rolovací batoh
  3. místo Jana Kordíková, Kukadlinka, kreslená postavička

Letošní složení odborné poroty:
Bc. Michal Prokop, Martin Brož, Ing. Eva Bartoňová, Ing. Petr Veselý, Ing. Hana Kubátová Ortová, Petra Handlířová, Bc. Petra Matěchová, Magdalena Váchalová, Libor Uhlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…