Česká Lípa: Ve městě funguje odborná služba pro rodiny s dětmi

20.06.2015 7:30

S novými prostory, ve kterých letos v dubnu zahájilo svůj provoz Středisko výchovné péče v České Lípě, se počátkem tohoto týdne seznámila odborná veřejnost. Otevřené středisko nabízí své služby dětem od 3 let, dospívajícím, jejich rodinám a také školám.

Česká Lípa: Ve městě funguje odborná služba pro rodiny s dětmi
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Jsem moc ráda, že se podařilo přesvědčit ministerstvo školství o přínosu této služby pro region Českolipska a potřebnosti otevřít středisko výchovné péče přímo zde v České Lípě. Liberecký kraj se u zařízení zavazuje přispívat na úhradu provozních nákladů, zatímco ministerstvo školství bude hradit mzdové prostředky pracovníků,“ uvádí Alena Losová, radní pověřená vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Činnost pracoviště zabezpečuje psycholog, speciální pedagog a sociální pracovnice, kteří se zaměří na zmírnění nebo vymizení především výchovných problémů u dětí a dospívajících.

Zařízení pracuje převážně s celou rodinou

Podnětem ke vzniku střediska byl průběžný nárůst dětí a dospívajících s výchovnými obtížemi na Českolipsku a zároveň finanční nebo časová nemožnost velké části klientů dojíždět do středisek v Liberci nebo v Děčíně. Ti se na středisko mohou obracet s výchovnými obtížemi různé závažnosti, se vztahovými a osobnostními problémy u dětí. Pracoviště nabízí ambulantní péči, klienti tedy mohou opakovaně docházet po dobu potřebnou ke zlepšení nebo vymizení obtíží. Zařízení pracuje převážně s celou rodinou, která přichází dobrovolně a je motivovaná ke změně aktuální situace. Součástí služeb je nabídka psychologické a speciálně pedagogické diagnostiky, poradenství a psychoterapie. Při závažnějších obtížích bude možné na ambulantní péči navázat dobrovolným pobytem ve Středisku výchovné péče Čáp nebo v Dětském diagnostickém ústavu v Liberci.

„Ráda bych poděkovala paní radní Aleně Losové a Krajskému úřadu Libereckého kraje. I díky jejich velké iniciativě byla naše žádost u ministerstva školství úspěšná. Rovněž jsem vděčná řediteli Střední průmyslové školy v České Lípě Petru Veselému za vstřícnost a pochopení, s jakým nám poskytl prostory školy, ve kterých nová služba sídlí,“ připomíná okolnosti vzniku střediska ředitelka Dětského diagnostického ústavu a střediska výchovné péče v Liberci Božena Lányová, jehož součástí se pracoviště v České Lípě stalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…