Česká Lípa: Zastupitelé se dohodli na workshopu k MHD

31.08.2017 13:45

O tom, jak bude zajištěný provoz MHD v České Lípě od 1. 9. 2019 se bude nadále jednat. Zastupitelstvo na svém středečním (30. 8.) zasedání vzalo na vědomí dosavadní postup s tím, že 7. září 2017 proběhne k tomuto tématu workshop a zastupitelé se pak následně k řešení MHD vrátí.

Česká Lípa: Zastupitelé se dohodli na workshopu k MHD
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Na workshopu se zastupitelé s odborníky budou kromě jiného především zabývat kalkulačním vzorcem pro výpočet dopravního výkonu (ceny MHD) tak, aby z něho vznikla ideální cena pro město.

Původně byly v návrhu tři varianty řešení MHD v České Lípě, první počítala s tím, že by město samo zřídilo a financovalo dopravní společnost, ale tato varianta byla již na květnovém zasedání zastupitelstva zamítnuta.

Nyní se jedná o zbylých dvou variantách, kdy jedna počítá s vypsáním veřejné zakázky podle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, druhá pak se založením společnosti s ručeným omezením, kterou by tvořilo město Česká Lípa a současný dopravce MHD v České Lípě, společnost BusLine, a.s.

Za kolik se jezdí jinde (průměrné ceny dopravního výkonu za rok 2016):

  • u DP podniků stoprocentně vlastněných městy: 55,48 Kč/km
  • u výběrových řízení: 40,74 Kč/km
  • cena dopravního výkonu v České Lípě: 41,64 Kč/km

„Zcela zásadní je, že v případě výběrového řízení cenu dopravního výkonu určuje uchazeč a město ji pouze akceptuje, zatímco u spojení města a dopravce by si město určovalo cenu za dopravní výkon,“ uvedl místostarosta Juraj Raninec.

Společnost BusLine s.r.o v lednu letošního roku přišla s nabídkou společného podniku a starostka města byla zastupiteli pověřena, aby o tom se současným dopravcem jednala.

MHD ve stávající podobě poskytuje městu kvalitní služby, občané si na MHD nestěžují, kromě stížností na chování některých řidičů. Ohledně MHD pak přicházejí podněty k posílení některých linek do okrajových částí České Lípy, které město řeší.

Vytvoření vlastního městského dopravního podniku je uzavřenou záležitostí, jeho zřízení by odčerpalo většinu financí, které si město naspořilo (přes 100 milionů korun).

Tuto variantu řeší pouze jistá skupina lidí, kteří mají problém se svým zaměstnavatelem (Bus Linem) a do toho rozhodně nebude město vstupovat vlastní investicí.

Návrh rozvoje cestovního ruchu

Zastupitelstvo se rovněž zabývalo rozvojem cestovního ruchu v České Lípě, který podle dostupných statistik stagnuje, což lze dokumentovat na poklesu počtu osob, které přijíždějí do České Lípy na víc než jeden den. Data ukazují, že v období 2012 – 2016 poklesl počet ubytovaných hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 1 955 osob. Podle starostky města Romany Žatecké je to důsledek toho, že poslední koncepce, která se rozvojem cestovního ruchu zabývala, skončila v roce 2010 a od té doby se město cestovním ruchem nezabývalo.

Město proto nechalo vypracovat návrh konkrétních směrů pod názvem „Návrh hlavních směrů rozvoje cestovního ruchu v České Lípě s vazbou na okolí“, na kterém se podílely všechny významné subjekty zabývající se cestovním ruchem v České Lípě a okolí.

Podle tohoto návrhu má Česká Lípa velký potencionál být turisticky zajímavým místem, který ale není dlouhodobě koncepčně využívaný, byť mezi jeho silné stránky patří síť cyklostezek, nabídka vodních sportů, v jarním období rozkvetlé bledule v údolí Peklo, malebná a rozmanitá příroda v okolí protkaná naučnými stezkami, rybníky, krásné pamětihodnosti, kulturní památky atd. Město má také velmi výhodnou strategickou polohu z hlediska dopravní dostupnosti do hlavního města Prahy, ale i do Německa a Polska.

Slabými stránkami pak je například kvalita a množství ubytovacích a stravovacích zařízení, chybí vybavené centrální záchytné parkoviště pro návštěvníky a cyklisty, půjčovna kol, venkovní koupaliště, provázaná turistická TOP nabídka, v okolí je nedostatek kempů, není rozvinuta spolupráce s místními podnikatelskými subjekty atd.

„Jednou z TOP nabídek a lákadel pro návštěvníky by například mohl být City Cross Run, který by byl provázaný s mapami běžeckých a crossových tratí ve městě a okolí,“ poznamenala starostka Romana Žatecká.

Zastupitelstvo schválilo záměr transformace Městského informačního centra Česká Lípa na Regionální turistické informační centrum (RTIC) s tím, že město tak bude mít kontrolu nad tokem peněz, které z jeho rozpočtu do cestovního ruchu budou plynout a pak také, že bude ovlivňovat aktivity RTIC tak, aby byly v souladu s koncepcí rozvoje cestovního ruchu.

„Musíme si jednoznačně říci, kudy chceme jít, jakými aktivitami se chceme profilovat směrem k návštěvníkům a jak je přilákáme, abychom nebyli nějakou zapadlou, okrajovou částí Libereckého kraje,“ dodala starostka České Lípy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…