Česká Lípa bude hledat novou firmu na údržbu zeleně

10.02.2022 16:43 | Tisková zpráva

Spoustu práce má každý rok odborná firma s údržbou zeleně ve městě. V rámci svých možností však činí maximum, aby město bylo upravené, tráva posekaná včas, keře i stromy ostříhané a záhony hrály všemi barvami. Současnému dodavateli služeb však končí 31. 7. 2022 rámcová smlouva, město Česká Lípa tak bude hledat dodavatele nového.

Česká Lípa bude hledat novou firmu na údržbu zeleně
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

V současnosti se o zeleň ve městě stará firma TV Facility Group a.s., která má s městem uzavřenou čtyřletou rámcovou smlouvu na služby v maximální hodnotě 59,6 mil. Kč. Město chce s novým dodavatelem uzavřít od 1.8.2022 novou rámcovou smlouvu na další čtyři roky, přepokládaná cena za služby je vyčíslena na 68 mil. Kč. Město však zaplatí pouze za ty služby, které si skutečně objedná, konečná zaplacená suma se tak může lišit. V letošním roce má město Česká Lípa na údržbu zeleně vyčleněnou částku 16 mil. Kč.

„Údržba zeleně je oblast správy města, které si občané velmi všímají a často se kvůli tomu na nás obracejí. Když je tráva příliš dlouhá nebo je někde nevzhledné křoví či pokácený strom, hned se lidé ptají a poukazují na problém. Klademe proto na tuto oblast opravdu velké nároky, záleží nám na tom, abychom s údržbou byli spokojení, ale rovněž aby údržba byla pro město ekonomicky únosná. Proto jsme třeba začali s vysazováním trvalkových záhonů. Doufáme, že se nám podaří uzavřít smlouvu s kvalitní firmou, se kterou navážeme na to, co se nám nyní daří a další péči ještě vylepšíme,“ uvedl místostarosta České Lípy Martin Brož.

Firma se bude starat o široké spektrum činností. K jejich základním povinnostem bude patřit zajištění seče, kácení stromů, zastřihávání keřů, pletí, zakládání nový květinových záhonů a péče o ně, výsadba keřů, stromů a sběr listí. Česká Lípa je z pohledu údržby zeleně rozdělena na tři oblasti. První oblast zahrnuje sídliště Slovanka, Střelnice, Sever, Lada, Újezd, ulice Mikovcova, Havlíčkova, centrum města, kruhové objezdy a Městský park. Druhou oblast pak tvoří část města za silnicí II/262 (směr Sosnová a Zahrádky) a přidružené obce, třetí sídliště Špičák, křížový park, park 28. října, starý Újezd a ulice Purkyňova a U Nemocnice.

„Velmi nám záleží na vzhledu zelených ploch ve městě, radost mám například z kruhového objezdu v Děčínské ulici nebo pod nemocnicí, jsou upraveny moc hezky. Klademe velké nároky také na odbornou kvalifikaci, a to především pro oblast první, kam patří historické centrum města a Městský park. Jedná se o památkovou zónu s největším množstvím květinových záhonů a další výzdoby. Chceme proto, aby se o tuto oblast staral člověk se zahradnickým vzděláním a praxí nejméně pět let,“ doplnila českolipská starostka Jitka Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…