Česká Lípa dokončila stavbu azylového domu pro matky s dětmi

05.07.2023 11:17 | Tisková zpráva

Podle plánu dokončilo město Česká Lípa v průběhu června azylový dům pro matky s dětmi v Dubické ulici. Zařízení stojí hned vedle stávajícího Domu humanity, otevřít by se mělo na začátku října letošního roku.

Česká Lípa dokončila stavbu azylového domu pro matky s dětmi
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Zhotovitelem stavby byla firma BLÁHA Trade, s.r.o., která zakázku vysoutěžila za 26,7 milionu korun včetně DPH. Vysoutěžená cena se v průběhu stavby navýšila převážně vlivem inflace o jeden milion na 27,7 korun včetně DPH (0,8 milionu inflace, 0,2 milionu vícepráce). Město na tento projekt získalo dotaci z IROP do maximální výše 17,4 milionu korun. Nyní je třeba dům dovybavit nábytkem, zkolaudovat a vyřídit vše potřené pro to, aby zde mohla být poskytována sociální služba.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26125 lidí

V azylovém domě je jedenáct dvou- a třílůžkových pokojů pro klienty s celkem 25 lůžky. Jeden třílůžkový pokoj je proveden jako bezbariérový, a umožňuje tak ubytování imobilních klientů. Součástí budovy jsou i společná kuchyňka, společná sociální zařízení, prádelna, terapeutická místnost a zázemí pro personál.

„Azylový dům je jedna z poměrně nenápadných staveb, která v České Lípě probíhá od loňského jara, je však nesmírně důležitá. V novém azylovém domě naleznou maminky s dětmi potřebné zázemí, čisté, útulné a moderní prostředí, kde se budou moci oklepat z prožitých traumat a postavit se na vlastní nohy. Poptávka po této službě je čím dál větší a je dobře, že v České Lípě můžeme maminkám nabídnout potřebnou útěchu a pomoc. Stavba navíc probíhala bez výraznějších komplikací, dokončena byla v termínu, což je v této době malý zázrak," uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Na stavbu azylového domu jsme dlouho usilovali o získání dotace, což se nakonec podařilo a díky tomu město ušetří nemalé finanční prostředky. Děkuji všem, kteří se na stavbě azylového domu podíleli a těším se, až zařízení začne na podzim letošního roku fungovat,“ dodala starostka Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

16:29 Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

Společnost Metropolnet zajistila veřejnou zakázku na pořízení mobilní aplikace, která bude sloužit k…