Česká Lípa je ekologická

22.08.2020 8:35

Tisíce litrů ropy, metrů krychlových vody a stovky megawatt hodin se podařilo v České Lípě ušetřit za rok 2019. Ptáte se, čím jsme toho dosáhli? Zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení, kterých Česká Lípa díky odpovědným občanům odevzdala za loňský rok 76 tun.

Česká Lípa je ekologická
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Vyplývá to z ročního Enviromentálního vyúčtování společnosti ASEKOL, která zpětný odběr elektrozařízení zajišťuje. Podle nasbíraného množství zpětně odevzdaných a recyklovaných elektrozařízení dokáže společnost přesně vypočítat, kolik se v daném městě za uplynulý rok podařilo uspořit vody, ropy i elektrické energie potřebné k další výrobě.

„Je nutné podotknout, že si Česká Lípa v této oblasti vede velmi dobře. Když porovnáme čísla z roku 2018 s loňským rokem, došlo zde k nárůstu o více než 50 procent. Děkuji všem občanům, kterým není osud naší planety lhostejný a poctivě třídí nejen elektrozařízení, ale také plasty, papíry, sklo i plechovky,“ uvedl českolipský místostarosta Jaroslav Turnhöfer a připomněl, že drobná elektrozařízení mohou občané vhazovat do cca 15 červených kontejnerů firmy ASEKOL. Ty jsou rozmístěny po celém městě, zejména na sídlištích. Větší spotřebiče mohou občané odevzdat ve sběrném dvoře.

V roce 2019 se podařilo odevzdat 76 tun elektrozařízení. Díky tomu se podařilo ušetřit 1361 MWH, 120 tisíc litrů ropy (což je cca 1,7 mil. Km najetých v běžném autě) a 4300 m3 pitné vody (což odpovídá 58 tisícům sprchování). V roce 2018 se pak podařilo nasbírat jen 50 tun elektrozařízení a uspořit 695 MWH, 38 tis. litrů ropy a 3 m3 pitné vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …