Česká Lípa koupí Kounicův dům, sníží ceny jízdného MAD a udělí čestné občanství

29.06.2018 10:01

Zakoupení Kounicova domu, udělení čestného občanství Zdeňkovi Frydrychovi a snížení ceny jízdenek v městské autobusové dopravě pro děti, studenty a seniory nad 65 let, to jsou jedny z nejdůležitějších bodů, které na svém zasedání schválilo Zastupitelstvo města Česká Lípa.

Česká Lípa koupí Kounicův dům, sníží ceny jízdného MAD a udělí čestné občanství
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Odkoupení Kounicova domu

Po několika jednáních o ceně, které vedla starostka Romana Žatecká se současným majitelem Kounicova domu, došlo ke shodě a město tuto lokalitu odkoupí za 1 900 000 korun. Vlastník s touto částkou vyslovil souhlas a zastupitelé koupi včera schválili.

Pro připomenutí, původní cena, na základě znaleckého posudku, který si nechalo města vypracovat, byla 6,9 mil. korun. Po jednáních se podařilo tuto částku snížit o dva miliony, přesto se to některým zastupitelům zdálo hodně a požadovali další snížení. To se podařilo a 1,9 mil. korun je cena konečná.
 
„Jsem ráda, že konečně došlo ke shodě a Kounicův dům bude patřit městu. Až uzavřeme smlouvy a Kounicův dům bude převedený do majetku města, neprodleně zahájíme práce vedoucí k tomu, aby nedocházelo k další destrukci této památky. Zároveň si budeme muset vyžádat posudek statika, abychom měli zcela jasno, jak na tom to, co po požáru z domu zbylo, po třech letech je,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

O využití Kounicova domu se vedou diskuze. „Myslím si, že vzhledem k poloze, ale i rozloze celého pozemku, by měl Kounicův dům sloužit dětem, takže sem chceme přestěhovat Libertin, ale třeba i akvárium, které je nyní v Bancu,“ dodal místostarosta Juraj Raninec.

Čestné občanství – Zdeněk Frydrych

Na návrh vedení města zastupitelstvo rozhodlo udělit čestného občanství města Česká Lípa panu Zdeňku Frydrychovi, který se dožil významného životního jubilea - 80. let.

Pan Frydrych je přes 60 let u hasičů, je bývalým profesionálním hasičem a členem Sboru dobrovolných hasičů Česká Lípa.

V roce 1965 byl jedním z pěti členů, kteří položili základní kámen profesionálních hasičů v České Lípě a založili veřejný požární útvar. Profesionálním hasičem zůstal až do svého odchodu do důchodu v roce 1998. Je nositelem mnoha hasičských ocenění a vyznamenání. Jako profesionální hasič obdržel v roce 1979 od tehdejšího prezidenta vyznamenání za hrdinský čin, když při požáru Benziny odjel s hořící cisternou plnou nafty mimo areál, čímž zachránil mnoho lidských životů při případném výbuchu plných podzemních nádrží. Při této akci nebral ohled na svůj život, ani na svou rodinu, pouze se soustředil na svou práci a záchranu ostatních životů.

„K práci hasičů profesionálních i dobrovolných chovám velkou úctu. Příběh pana Frydrycha je nádherný, neježe byl hasičům zcela oddán, ale pro hasiče vychoval i své syny, v podstatě celá jeho rodina je hasičská. Ještě dnes se podílí na výchově dětských hasičů. Bude mi velkou ctí panu Frydrychovi předat čestné občanství našeho města a velmi se těším na setkání s ním,“ řekla starostka Romana Žatecká a místostarosta Juraj Raninec doplnil: „Patnáct let jsem pracoval u hasičského záchranného sboru a dobře vím, že pan Frydrych je v tomto oboru žijící legendou. Titul čestný občan našeho města bude předán do rukou člověka s velkým Č a chlapa s velkým CH.“

Úprava tarifů jízdného 

Od 1. 9. letošního roku zaplatí děti (6 – 18 let), studenti (18 – 26 let) a senioři nad 65 let za jízdenky v městské autobusové dopravě méně.

Cena jízdenky jednodenní přestupní se mění:
děti z dosavadních 8 Kč na 4 Kč
studenti z 16 Kč na 4 Kč
senioři nad 65 let z 16 Kč na 4 Kč.

Cena jízdenky denní přestupní se mění:
děti z dosavadních 20 Kč na 10 Kč
studenti ze 40 Kč na 10 Kč
senioři nad 65 let ze 40 Kč na 10 Kč.

U těchto kategorií je upraveno jízdné i s opuscard kartou ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…