Česká Lípa navrhuje průkopnické řešení MHD

21.05.2018 20:31

Při tvorbě společného dopravního podniku byl postup města Česká Lípa do jisté míry novátorský, průkopnický a v souladu s evropskými i českými právními předpisy.

Česká Lípa navrhuje průkopnické řešení MHD
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Vychází to z komentáře Mgr. Daniela Jadrníčka z renomované advokátní kanceláře Fiala, Tejkal a partneři, s.r.o., která posuzovala, zda záměr společného dopravního podniku je v souladu s evropským i českým právem a konstatovala, že ano.

Jadrníček ve středu vystoupil na jednání zastupitelstva. „Docela jasně rozebral celou situaci, jenže říkal to, co někteří zastupitelé vůbec nechtěli slyšet,“ uvedl místostarosta Juraj Raninec.

„Tím, že někteří zastupitelé odmítli návrh společného dopravního podniku, tak odmítli variantu, u které si občané mohli být jistí, že se pro ně nic nezmění a že budou jezdit za stejnou cenu. U dalších variant toto slíbit nemohu,“ řekla starostka Romana Žatecká.

Mgr. Jadrníček před zastupiteli ve středu řekl:

„Spousta měst opouští varianty veřejných zakázek a jde do varianty přímého zadání. Město Česká Lípa je do jisté míry průkopníkem, protože nepřistoupilo k tomu, že by to přímé zadání využilo k založení vlastního dopravního podniku, nebo že by to dalo třetímu subjektu - dopravci, ale využilo kombinace těchto dvou řešení společným podnikem. Tím získá know-how dopravce a zároveň mu to umožní kontrolovat ceny. Pokud zvolíte přímé zadání třetímu subjektu, tak nevíte, zda jsou předkládaná čísla skutečná, to znamená, zda skutečně má takové náklady, jaké tvrdí.

Ve vámi navrhovaném případě společného podniku jste to vy, kdo sestavuje tu nabídku, a víte, že to, co vám dopravce uvedl za cenu, odpovídá realitě, a že se za tu cenu bude jezdit. Variantou je i vlastní dopravní podnik, ale z našich zkušeností to nemusí být nejlepší řešení, neboť tam schází především prvek odbornosti, protože řídit dopravní podnik není jednoduché.

Abych to shrnul: město Česká Lípa zvolilo variantu, která je postavena na roveň otevřenému řízení, postupují tak i jiná města, a jediné, v čem město Česká Lípa udělalo ještě krok dál, a podle mě správným směrem, je, že uzavře smlouvu napřímo s dopravcem, získá jeho know-how a zároveň bude podávat nabídku, při které ví, kolik co stojí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…