Česká Lípa odkoupila dům v Mariánské ulici

29.09.2023 19:06 | Tisková zpráva

Město Česká Lípa odkoupilo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových dům čp. 217 v Mariánské ulici, který stojí v rohu náměstí T.G.M. a přímo sousedí s českolipskou radnicí. Výkup za kupní cenu 4,642 mil. Kč odsouhlasili českolipští zastupitelé na svém zářijovém jednání, kupní cenu a záměr výkupu zastupitelé odsouhlasili ještě před letními prázdninami.

Česká Lípa odkoupila dům v Mariánské ulici
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

U domu, který je léta neudržovaný, město zajistí provizorní opravu. Do budoucna pak plánuje dům kompletně zrekonstruovat a využít jej pro potřeby městského úřadu. Stav domu se v minulosti řešil s majitelem několikrát, ten však dům neopravil. Před dvěma lety byl stav domu dokonce natolik špatný, že musela být uzavřena Mariánská ulice, a to do doby provizorního zajištění objektu.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11915 lidí

K rychlému řešení vzniklé situace tehdy městu napomohla firma MISTAV – CL, s.r.o. Před časem majitel domu zemřel a v dědickém řízení nemovitost i s pozemkem připadla Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, od kterého město nyní chce dům koupit.

„Koupě tohoto domu je pro nás opravdu důležitá. Nejen, že můžeme dům účelně využít, ale zároveň po jeho opravě zmizí z centra města objekt, který vzhled náměstí nyní výrazně hyzdí,“ podotkla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Spolupráce mezi městem a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových je velmi intenzivní díky pilotnímu projektu, pro který bylo město Česká Lípa před třemi lety osloveno jako první. Tento projekt umožňuje samosprávám napřímo získat od úřadu majetek, který potřebují pro budoucí rozvoj.

Městu Česká Lípa se tímto způsobem podařilo získat již třináct pozemků v nejrůznějších částech České Lípy. Půlku z nich město získalo bezúplatně, za zbylé zaplatilo město celkem cca 3,7 milionu korun. Všechny pozemky jsou důležité pro další rozvoj města nebo díky jejich získání radnice sjednocuje vlastnické vztahy v dané lokalitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Město podpoří 43. ročník Rally Příbram

7:17 Město podpoří 43. ročník Rally Příbram

Mezi tradiční akce, pořádané v našem městě, patří Rally Příbram, která se poprvé jela v roce 1979. M…