Česká Lípa sjednotí vzhled tabulek s názvy ulic a čísly budov

26.10.2019 17:15

Jednotný vzhled budou mít v České Lípě tabulky, které označují názvy ulic a veřejných prostranství, nebo na kterých je napsáno číslo popisné nebo číslo evidenční jednotlivých budov. Přísnější pravidla budou platit především v městské památkové zóně, mimo ni bude možné použít i tabulky mimo stanovený vzor.

Česká Lípa sjednotí vzhled tabulek s názvy ulic a čísly budov
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Jednotné Zásady města Česká Lípa o označování ulic, veřejných prostranství a budov schválili radní na svém zasedání 15. října. 

„V městské památkové zóně je pro označení názvů ulic použito několik druhů tabulek, nejčastěji modrožluté a bíločervené, ani vzhled tabulek s čísly popisnými není jednotný a nevypadá to pěkně. Uliční tabulky vyrábí na své náklady město. Podle stanoveného vzoru tak začneme tabulky postupně vyměňovat. Zároveň prostřednictvím stavebního úřadu vyzveme majitele budov, kteří jsou povinni je viditelně označit čísly popisnými, aby současný stav napravili a vyrobili cedulku s číslem popisným podle nově schváleného vzoru,“ uvedl místostarosta České Lípy Martin Brož.

Tabulka s číslem popisným má nově být smaltovaná cedulka o rozměrech 200x150mm, s bílým pozadím, červeným orámováním a červeným arabsky psaným číslem uprostřed. Tabulka s číslem evidenčním je stejná jako tabulka s číslem popisným, jen je místo červené použita černá barva. Mimo městskou památkovou zónu mohou majitelé budov své domy označit i jiným typem cedulky, která může být vyrobena i z plastu, dřeva nebo kovu. Vždy však musí být čitelná a viditelná z veřejného prostranství. Čísla orientační, která mají podobu tmavě modré tabulky s bílým číslem uprostřed, již nyní stavební úřad nepřiděluje.

Tabulka s názvem ulice má mít nově podobu smaltované cedulky o rozměrech 600x300mm, s červeným pozadím, bílým orámováním a bílým velkými písmeny psaným názvem ulice uprostřed. Schválené zásady pak řeší také způsob pojmenovávání ulic. Na výzvu města mohou návrhy na pojmenování či přejmenování ulic podávat i občané města, konečný název ulice pak schválí zastupitelstvo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…