Česká Lípa židovská a pietní akt ke Dni vítězství

29.04.2017 21:43

U příležitosti 72. výročí ukončení druhé světové války pořádá město Česká Lípa ve spolupráci s Vlastivědným spolkem Českolipska a Villou Hrdlička v pátek 5. května další ročník akce „Česká Lípa židovská“ a 8. května jste záváni také na tradiční pietní akt, jehož program zpestří vystoupení Základní umělecké školy. Přijďte spolu s námi uctít památku obětí Druhé světové války.

Česká Lípa židovská a pietní akt ke Dni vítězství
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Tentokrát bude odpolední program, který začne ve 13.30 hodin ve Ville Hrdlička v Děčínské ulici, zaměřen na připomenutí několika významných židovských osobností a rodin, které z z našeho města vyhnali nacisté a většina se už nikdy do rodného města nevrátila. Avšak domy, které tady vybudovali, stojí dodnes.

Na návštěvníky letošní akce Česká Lípa židovská tak čeká výstava s odborným výkladem historika Ladislava Smejkala i prohlídka Villy Hrdlička, kterou je provede její současný majitel.

Poté bude následovat komentovaná procházka obecním lesem u Sosnové k původnímu památníku 17 židovských obětí pochodu smrti z koncentračního tábora Schwarzheide. Tito lidé měli svobodu na dosah, a přesto se jí nedožili. Dne 6. května 1945 byla na českolipském hlavním nádraží vynesena jejich mrtvá těla z transportu a odvezena k pohřbení do obecního lesa. Patřičné piety se jim dostalo až po válce a dnes všechna jejich jména připomíná také pomník odhalený v roce 2005 v areálu Základní školy 28. října na Špičáku v místě, kde býval nový židovský hřbitov.

K obecnímu lesu (na rozcestí u památníku italského vojáka) zaveze účastníky akce autobus přistavený ve 14.50 hodin u Kulturního domu Crystal, který je po skončení pietního aktu odveze také zpátky do České Lípy. Předpokládaný návrat je v cca 17.30 hodin. (Počet míst v autobuse je omezený pro maximálně 90 účastníků.)

V rámci letošních oslav pořádá město Česká Lípa 8. května také tradiční pietní akt u příležitosti Dne vítězství. Začne v 11 hodin na náměstí Osvobození a jeho program zpestří vystoupení Základní umělecké školy a přítomnost členů Klubu vojenské historie, kteří účastníky doprovodí i k dalším památníkům na Městském hřbitově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…