Česká Třebová: Břízy u hřbitova na Parníku se musí pokácet, dlouhodobě narušovaly statiku hřbitovní zdi

13.01.2023 15:03 | Tisková zpráva

Město Česká Třebová postupně realizuje obnovu hřbitovní zdi hřbitova v městské části Parník. Jako nejvážnější se stav zdi jeví v čelní části u hlavního vchodu, kde jsou již patrné vodorovné i svislé trhliny ve zdivu.

Česká Třebová: Břízy u hřbitova na Parníku se musí pokácet, dlouhodobě narušovaly statiku hřbitovní zdi
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

Důkladnou prohlídkou na místě bylo již v roce 2020 zhotovitelskou firmou TEZA zjištěno, že kořeny osmi bříz, vysazených v těsné blízkosti zdi před přibližně sedmdesáti lety, narušily postupným prorůstáním základovou konstrukci cihlové zdi. Statický posudek potvrdil, že tyto stávající základy nelze využít. Současně došlo i k porušení statiky některých pomníků, nacházejících se v prostoru hřbitova za zdí.

Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o dřeviny, jejichž ošetření bylo zahrnuto do projektu „Revitalizace, obnova městské zeleně a rozvoj ploch sídelní zeleně s cílem zlepšení kvality života“ dokončeného v roce 2015, odstranění stromů nebylo možné realizovat bez souhlasu Státního fondu životního prostředí. Ten se v uvedené věci dlouho nevyjadřoval. Teprve po několika urgencích byl v roce 2022 SFŽP vydán souhlas s odstraněním stromů, na jehož základě bylo následně u městské společnosti Eko Bi objednáno kácení osmi kusů dřevin. To započne zítřejším dnem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …