Česká Třebová: Nečekaný a prozatím záhadný objev obohatil sbírky Městského muzea

25.01.2022 15:03 | Tisková zpráva

Novým přírůstkem do sbírek Městského muzea Česká Třebová se stala železná koule o průměru cca 10 cm a váze 4,2 kg. Ta byla nalezena asi v metrové hloubce v lokalitě U Dvora na Parníku.

Česká Třebová: Nečekaný a prozatím záhadný objev obohatil sbírky Městského muzea
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

„Ráda bych veřejně poděkovala dárci za tento příspěvek do muzejních sbírek,“ uvedla ředitelka městského muzea Jana Voleská. 

Určit, o jaký předmět se vlastně jedná, však nebude snadné. Orientačním vodítkem jsou nálezové okolnosti, průměr a váha. „Vyloučíme-li ženskou vrhací kouli určenou pro sportovní vyžití a kouli určenou k drcení materiálu v tzv. kulových mlýnech, nabízí se dělostřelecká koule,“ říká Jana Voleská. „Z pramenů víme, že přímo touto lokalitou táhly pluky rakouského vojska. 21. června 1866 se vojsko, do té doby ubytované v České Třebové, vydalo na pochod. Pěchota, jízda, těžké povozy a děla se vydaly Klácelovou ulicí, přes řeku do Benátek a odtud ke starému hřbitovu, k Lichtenšejnskému dvoru na Parníku a dál k lesu. Představit si, že při tomto přesunu vojsk se ztratí nějaká dělová koule, není tak obtížné,“ dodává Voleská.

Ovšem podle vojenských historiků a archeologů, se kterými byla tato záležitost konzultována, rakouská armáda už v roce 1866 železné koule nepoužívala. Její dataci by tedy bylo potřeba posunout hlouběji do minulosti, možná válek v tereziánském období nebo časů napoleonských válek. Objasnit původ nálezu tak bude od zaměstnanců muzea vyžadovat delší pátraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…