Česká Třebová: V areálu Třebovice byla otevřena nová kompostárna

01.07.2022 12:47 | Tisková zpráva

V poslední červnový den byl slavnostním otevřením završen pět let trvající proces příprav a samotné výstavby kompostárny pro Českou Třebovou.

Česká Třebová: V areálu Třebovice byla otevřena nová kompostárna
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

U natažené pásky se s nůžkami setkala starostka města paní Magdaléna Peterková, pan místostarosta Josef Kopecký, jednatel městské společnosti Eko Bi pan Zdeněk Řehák a čestný host, kterým byl radní Pardubické kraje pro oblast životního prostředí pan Miroslav Krčil. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
Ti všichni pak společně před zástupci investora, zhotovitele, dodavatelů a médií pronesli několik slov. Projekt kompostárny se kromě stavební části, kterou je asfaltová plocha o délce 110 m a šířce 50 m s přístřeškem a nádrž výluhových vod, skládá i z části technologické. Konkrétně se jedná o překopávač, drtič a hřebenové síto. Celkové náklady stavby se vyšplhaly na 46,5 mil. Kč.

Paní starostka připomenula počátky přípravného procesu, kdy mělo město na výběr z několika variant. „Od původně navrhované technologie zpracování kompostu pomocí fermentorů byla upravena projektová dokumentace na technologii volného kompostování na zpevněné ploše. V roce 2021 bylo vydáno stavební povolení a stavba kompostárny mohla být vybraným zhotovitelem stavby v polovině roku 2021 zahájena,“ uvedla starostka města Magdaléna Peterková.

Pan místostarosta Kopecký navázal na paní starostku tím, že rozvedl další záměry města v lokalitě skládky Třebovice. „Věříme, že na investici do kompostárny, která je první realizací v rámci zřízení regionálního centra nakládání s odpady, v blízké době naváže výstavba třídící linky,“ uvedl Josef Kopecký. Pan jednatel Zdeněk Řehák pak z pozice provozovatele skládky poděkoval vedení města za odvahu, se kterou se do výstavby kompostárny i celkového řešení otázky zpracování odpadu město vydalo. Přístup České Třebové pak rovněž ocenil také krajský radní Miroslav Krčil, který má s výstavbou kompostárny osobní zkušenost jakožto starosta města Hlinsko. Po přestřižení pásky přítomné čekala prohlídka technologického vybavení kompostárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…