Česká Třebová: Zastupitelé se v Domově pro seniory seznámili s nevyhovujícím stavem pavilonu B

05.03.2023 18:05 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek odpoledne zastupitelé města navštívili budovu B místního Domova pro seniory, kterou je provedl vedoucí provozního úseku Roman Škeřík. Ten v rámci prohlídky přítomné seznámil s technickým stavem budovy.

Česká Třebová: Zastupitelé se v Domově pro seniory seznámili s nevyhovujícím stavem pavilonu B
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

Pavilon B byl vystavěn v roce 1910, původně jako chudobinec, od roku 1947 zde byl Domov důchodců. V roce 1978 byl objekt rekonstruován. Po prohlídce následovala prezentace ředitelky sociálních služeb Magdalény Zemkové.

„Největší potíže nám dělá nešťastné umístění budovy ve svahu u řeky. Při deštích, které nemusí být ani velké, sem stéká voda z polí. Tím nejvíce trpí spodní patro budovy, kde neustále bojujeme s vlhkostí. Vzhledem ke stáří budovy se ale havarijní situace různého charakteru pravidelně objevují ve všech jejích částech,“ uvedl při prohlídce Roman Škeřík, který zastupitele zavedl také na jeden z pokojů, kde aktuálně opadává strop.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31666 lidí

Kromě žalostného technického stavu jsou problémem Domova pro seniory také nevyhovující dispozice budovy, které neodpovídají moderním potřebám sociální péče, znesnadňují personálu manipulaci s imobilními klienty a neumožňují dostatečné soukromí.

„Česká Třebová má nejvyšší průměrný věk v Pardubickém kraji, zároveň lze dle demografické křivky předpokládat, že v roce 2050 zde bude seniorů až pětkrát více. Stále se také zvyšuje podíl klientů s různými formami demence a náš Domov pro seniory jim aktuálně nedokáže nabídnout odpovídající péči. Na místě je tedy uvažovat o tom, že by nové prostory Domova pro seniory měly sloužit nejenom jako náhrada za pavilon B, ale také nabídnout navýšení kapacity a specializované formy péče,“ zdůvodnila ve své prezentaci potřebu zřízení nového pavilonu ředitelka sociálních služeb Magdaléna Zemková.

Město v minulosti za účelem zajištění prostorů pro rozvoj Domova pro seniory vykoupilo bývalý výrobní areál společnosti Böhm-plast technik, a zároveň došlo k vypracování studie.

„Paní ředitelka má pravdu, když říká, že teď již není čas bavit se o tom, jestli Domov pro seniory nové prostory potřebuje, ale spíše začít hovořit o tom, jak v dohledné době docílit realizace. Proto přistoupíme k vypracování projektové dokumentace, bez které na dotační tituly v budoucnu nedosáhneme. Zároveň je potřeba se bavit o dalších otázkách, jako jsou třeba konkrétní parametry stavby, a začít uvažovat i o dalším osudu budovy současného pavilonu B,“ nastínila další kroky města místostarostka Petra Válková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …