České Budějovice: Architektonická soutěž na Dům umění vyhlášena

28.10.2020 13:49

Město České Budějovice vypsalo architektonickou soutěž na Centrum současného umění a architektury. Záměrem města je získat nejlepší návrh na rekonstrukci historického domu na náměstí Přemysla Otakara II., který je v současnosti znám pod názvem Dům umění.

České Budějovice: Architektonická soutěž na Dům umění vyhlášena
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Součástí řešení bude návrh turistického informačního centra, výstavní galerie, edukačního centra, kancelářských prostor, experimentálního interaktivního prostoru, nezbytného sociálního a technického zázemí a také úpravy dvora a podloubí objektu.

„Soutěž je vypsaná jako užší, to znamená, že architekti nejprve zašlou portfolio svých referenčních projektů. Z nich porota vybere pět účastníků, kteří zpracují soutěžní návrhy. Ty se pak budou hodnotit nejenom z architektonického, ale i technického, provozního nebo ekonomického pohledu. Předpokládaná cena investice je 50 milionů korun bez DPH, na ceny a odměny v soutěži je určeno celkem 640 tisíc korun. Lhůta pro podání žádostí o účast je 16. 11. 2020. Odevzdání návrhů a jejich hodnocení pak proběhne v únoru příštího roku,“ přiblížil náměstek primátora pro rozvoj města a kulturu Juraj Thoma.

Ten bude město zastupovat v tzv. závislé části poroty – a spolu s ním také náměstek primátora Viktor Vojtko a zastupitelka Světlana Procházková. V nezávislé části poroty pak zasedne řada předních českých architektů, jako jsou Zdeněk Fránek, Pavel Nasadil, Zdeněk Jiran nebo Martin Krupauer. Doplní je architektky Zuzana Kurz a Eva Zemenová, kurátor Michal Škoda, vysokoškolský pedagog Hynek Látal, Daniel Šnejdz Národního památkového ústavu a městský architekt Jan Němec.

V současném Domě umění dlouhodobě působí Galerie současného umění a architektury(link is external), spravovaná Statutárním městem České Budějovice. Galerie pod vedením kurátora Michala Škody každým rokem připravuje výstavy nejzajímavějších domácích tvůrců, ale i významných autorů ze zahraničí, kteří se zde povětšinou poprvé prezentují nejen u nás, ale ve východní Evropě vůbec.

V průběhu více než dvaceti let její existence v ní vystavovali například Takeshi Hosaka, Gion Caminada, Antony Gormley, architekti Caruso St. John nebo Sean Scully. Velkou pozornost si v roce 2016 vysloužila instalace “Vnímání” architekta Jana Šépky, který na jeden měsíc zahalil Samsonovu kašnu ve středu budějovického náměstí. Díky systematické práci kurátora je dnes Dům umění řazen k tomu nejlepšímu, co lze v České republice na poli umění navštívit.

„Cílem soutěže je navrhnout takové architektonické řešení, které podpoří využití tohoto potenciálu a otevře svět současného umění a architektury širší veřejnosti,“ dodal náměstek Thoma.

Organizátorem soutěže je Ing. arch. Miroslav Vodák.

Soutěžní podmínky a podklady na profilu zadavatele ID veřejné zakázky 20179 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…