České Budějovice: Jubilantce bude 105 let

03.02.2022 12:18 | Tisková zpráva

Paní Blažena Strachotová je aktuálně nejstarší občankou Českých Budějovic. Narodila se 9. února 1917 na Moravě, kde také dlouho žila. V našem městě bydlí už několik desítek let. Do domu s pečovatelskou službou v ulici Nerudova jí pravidelně chodil přát k narozeninám primátor Jiří Svoboda.

České Budějovice: Jubilantce bude 105 let
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Českých Budějovicích

„Letos tam kvůli pandemii covidu nepůjdu. Je mi to dost líto, protože jubilantka je neuvěřitelná. Ve svých úctyhodných 105 letech je soběstačná, občas sama uvaří, každý den si připravuje teplé snídaně, bílou kávu, chleba s máslem, někdy s medem nebo marmeládou z černého rybízu, kterou má moc ráda. Ve výběru jídla nemá žádná omezení. A snacha jí opět upeče ořechový dort podle receptu, který jí tchyně kdysi předala. Pravidelně cvičí a spolubydlící o ní mluví jen v superlativech. V televizi sleduje veškeré dění a jejím přáním bylo nechat se očkovat proti covidu, což se jí splnilo už třikrát,“ říká primátor.

Paní Blažena Strachotová pochází z pěti dětí a je vyučenou řeznicí. Pracovala na různých místech, například v sodovkárně, kterou vlastnila rodina jejího budoucího manžela. Když provozovnu znárodnili, dělala závoznici. Často vzpomíná na rodný Slavičín i na válečné období a těžkou práci po válce v Ostravě. Oslavenkyni bude prostřednictvím personálu předán dárek a květina s přáním pevného zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…