České Budějovice: Město bude mít participativní rozpočet

25.12.2019 9:38

Rada města schválila implementaci participativního rozpočtu. Znamená to, že se občané budou moci zapojit do veřejného dění a navrhnout prospěšné projekty na území Českých Budějovic. Poprvé ve výzvě v dubnu 2020.

České Budějovice: Město bude mít participativní rozpočet
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Nechali jsme se inspirovat v Brně, kde takový rozpočet už dobře funguje. Pro tento účel máme alokováno 5 milionů korun, a to jak na projekty investiční - pořízení hmotného i nehmotného majetku, tak i neinvestiční - aktivity, při kterých nedochází k pořizování či rekonstrukcích majetku, například na komunitní setkání, slavnosti, přehlídky a podobně,“ přibližuje první náměstek primátora Juraj Thoma s tím, že dále jsou projekty rozděleny na malé a velké. „Pro malé projekty je limit do 500 tisíc korun a pro velké od 501 tisíc do 1,5 milionu korun,“ upřesňuje náměstek.

Projekty může navrhovat každý obyvatel od 18 let, což jsou i ti, kteří do Budějovic dojíždějí do zaměstnání nebo do školy. Návrh musí být veřejně prospěšný a na majetku a území města tzn. na celých 11 katastrálních územích. Velkého hlasování v říjnu se ale může účastnit jen ten, kdo v Budějovicích bydlí trvale. Podporu projektu občan vyjadřuje hlasy, které má dva – po jednom pro malý a velký projekt. Obyvatelé mohou podat více než jeden projekt. „V dubnu 2020 se předpokládá 1. výzva. V květnu proběhne workshop, kde se návštěvníci mohou zeptat na cokoliv, co je zajímá ohledně participativního rozpočtu a koordinátoři pomohou s tím, jak projekt podat. Výzvy jsou dvoukolové, každý rok se opakující. V prvním roce se projekt vybere a ve druhém roce zrealizuje. Doba fyzické realizace projektu nesmí překročit 12 měsíců,“ dodává první náměstek Juraj Thoma.

A protože každý participativní rozpočet má svůj slogan, který ho provází ve všech fázích procesu, připravuje město aktivní zapojení obyvatel, kteří mohou zatím přemýšlet a poté svůj návrh poslat. Slogan musí být v českém jazyce a má mít maximálně tři slova. Své návrhy můžete od začátku nového roku až do 15. ledna 2020 posílat na email par.rozpocet@c-budejovice.cz (link sends e-mail), tři nejlepší postoupí do hlasování, které bude na městském facebooku. Nejlepší návrhy budou odměněny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…