České Budějovice: Město dokončilo dvě akce, spolufinancované z rozpočtu kraje

16.10.2021 20:12 | Tisková zpráva

První akcí byl projekt s názvem „Ošetření kamenné desky hrobu Johanna Lampla přichycené ke vnitřní hřbitovní zdi, Hřbitov Sv. Otýlie, České Budějovice“, který získal podporu ve výši 40 tisíc korun z dotačního programu Kulturní dědictví.

České Budějovice: Město dokončilo dvě akce, spolufinancované z rozpočtu kraje
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Záměrem města je postupná obnova pietních míst významných osobností. „Jsou to lidé, kteří v Budějovicích kdysi žili a už není nikdo z rodiny či blízkých, kdo by se o místa jejich posledního spočinutí postaral. Hroby chátrají a my cítíme jako povinnost dodržet určitou pietu,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec. Letos tak byla obnovena kamenná deska hrobu Johanna Lampla.

„V letech 1884 až 1904 byl ředitelem Gymnázia v České ulici doktor Matthias Koch a za svoji záslužnou veřejnou činnost se v roce 1902 stal čestným občanem města a ve stejné hrobce je pohřben také Johann Lampl, jeho příbuzný, také čestný občan města,“ přibližuje náměstek primátora Ivo Moravec.

Město začalo už v loňském roce ve spolupráci se studenty a učiteli Gymnázia Česká usilovat o renovaci hřbitovní zdi, která bezprostředně navazuje na uvedenou hrobku. Místo bylo v neutěšeném stavu bez označení jmény a životními daty. Nyní se mu po mnoha letech vrátila důstojnost.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Z programu Podpora sportu se městu podařilo získat dotaci na akci „Základní škola, Nerudova 9, České Budějovice - výměna oken a vstupních dveří v objektu tělocvičen ZŠ Čéčova“. S výměnou oken a vstupních dveří v objektu dvou tělocvičen Základní školy Čéčova (součástí ZŠ Nerudova ) se začalo během letních prázdnin.

„Ta původní okna byla v nevyhovujícím stavu. Konstrukce je zastaralá a kvůli špatným izolačním vlastnostem docházelo k úniku tepla. Mechanické části oken byly opotřebované a nebylo ani možné je dále opravovat, navíc docházelo i k jejich samovolnému otevírání. Tělocvičny jsou během dne využívány pro výuku tělesné výchovy a zájmovou činnost žáků školy. V odpoledních a večerních hodinách jsou k dispozici sportovním oddílům a veřejnosti,“ uvedl náměstek primátora Petr Holický.

Na obnovu, která je nyní dokončena, přispěl Jihočeský kraj investiční dotací ve výši 590 tisíc korun. Celkový rozpočet je přes jeden milion korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…