České Budějovice: Město se opět zřeklo dividend ve své teplárně, podpořilo tím dokončení její dekarbonizace

08.06.2023 22:09 | Tisková zpráva

Teplárna České Budějovice je spolehlivým dodavatelem energií a českobudějovičtí odběratelé tepla byli ochráněni před loňskými astronomickými nárůsty nákladů na vytápění a ohřev vody, zaznělo na výročním jednání jediného akcionáře. Do roku 2030 bude přitom městská společnost zcela nezávislá na hnědém uhlí.

České Budějovice: Město se opět zřeklo dividend ve své teplárně, podpořilo tím dokončení její dekarbonizace
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Rok 2022 přinesl energetickou krizi spojenou s významnými nárůsty cen energií. To se však netýkalo českobudějovických domácností, firem a institucí, které odebírají teplo na vytápění a ohřev teplé užitkové vody od městské teplárny. Ta udržela stabilní cenu po celý rok, energie dodávala spolehlivě a všem svým zákazníkům poskytovala komplexní službu včetně nepřetržitého dispečinku. To vše za velmi dobré ekonomické kondice při investování do nových výrobních zdrojů i rozvoje distribuční soustavy.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29691 lidí

Jediný akcionář, statutární město České Budějovice, na dnešní valné hromadě schválil její hospodářské výsledky. Celkové výnosy dosáhly 1,3 miliardy korun. Nejvíce 62,5 procenty se na nich podílel prodej tepla a 24,5 procenty prodej elektřiny. Zisk před zdaněním ve výši 28 milionů korun zůstane ponechán ve firmě jako zdroj pro další potřebné investice.

„Už poněkolikáté v řadě jsme se zřekli dividend. Postupná transformace městské teplárny je nákladná, ale pro zachování komfortu odběratelů i čistotu životního prostředí nezbytná. I přes velmi složitý rok ovlivněný dopady globální energetické krize, naše soustava zásobování teplem prokázala, že je silným energetickým pilířem města. Celý rok udržela stabilní ceny, pokračovala v investicích směřujících k využívání lokálních bezemisních a obnovitelných zdrojů a rozšiřovala distribuční síť, protože zájem o sdílený odběr tepla strmě roste. Věřím, že to obyvatelé města ocení,“ říká primátorka Dagmar Škodová Parmová.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…