„První dříteňské Štrúdlování jsme uspořádali loni a zájem byl tak velký, že jsme se rozhodli letos pokračovat. Nejde zde přitom ani tak o vítězství, jako spíše o přátelské posezení se sousedy,“ uvedla vedoucí soutěže a předsedkyně kulturní komise Obecního úřadu v Dřítni Veronika Horká.
Vlastní soutěž byla rozdělena do tří kategorií. Nejlepší sladký a slaný štrúdl vybírala tříčlenná porota, o nejlepším, bez ohledu na použité suroviny, rozhodovali zúčastnění návštěvníci akce. „Nemáme určena zvláštní kritéria. Vyhrává prostě tem nejchutnější,“ poznamenala Horká, jejíž štrúdl vyhrál shodou okolností právě „prestižní“ veřejné hlasování.
Štrúdl, štrudle či štrúdle, německy Apfelstrudel, neboli jablečný závin, je podle Wikipedie druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně České republiky. Existují však i jiné druhy závinů, než tradiční s jablky. Například tvarohové, višňové, makové, ale i slané záviny se špenátem, masem a dalšími náplněmi. Při výrobě štrúdlu se tak tvůrčí invenci meze nekladou.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV