České Budějovice: Nový sborník Via Lucis přibližuje legendu Jindřicha Libraria O. P.

10.09.2020 21:23

Ve středu 9. září byl v Jihočeském muzeu představen laické i odborné veřejnosti nový sborník z konference „Blahoslavený Jindřich Librarius O. P. a jeho význam pro současnost“ za účasti autorů sborníku a zástupců Biskupství českobudějovického, včetně Mons. Vlastimila Kročila, sídelního biskupa.

České Budějovice: Nový sborník Via Lucis přibližuje legendu Jindřicha Libraria O. P.
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Konference se konala 28. ledna letošního roku a navazovala na nedestruktivní průzkum a archeologický výzkum zazděné niky v klášterním kostele Obětování Panny Marie prováděný v roce 2019 specialisty z Jihočeského muzea a řady dalších institucí. Podnětem pro zahájení průzkumu byla informace Dominika kardinála Duky, který sám je členem dominikánského řádu, o místě uložení pravděpodobných ostatků Jindřicha zvaného Librarius (tedy „Knihovník“), který zemřel v roce 1281. Jindřich, významná historická osobnost, byl prvním převorem bývalého českobudějovického dominikánského kláštera, motivoval podle legendy svým proroctvím krále Přemysla Otakara II. k založení kláštera a města.

„Jsem rád, že město České Budějovice finančně podpořilo tyto výzkumné práce i vydání sborníku, protože osobnost převora Jindřicha, jehož existence je dnes již - zdá se - vědecky potvrzená, rozhodně patří mezi nejvýznamnější církevní postavy nejen v rámci Českých Budějovic, ale celých českých zemí v období středověku. Dosavadní výsledky průzkumu i bádání v církevních archivech rozhodně nejsou ukončeny, jsou jen jednou z etap dalších navazujících vědeckých činností, které vedou k větší informovanosti o době vzniku našeho města,“ přibližuje náměstek primátora Juraj Thoma.

Sborník obsahuje příspěvky dvanácti autorů, kteří na konferenci vystoupili, rozhovor s hlavními protagonisty „librariovského výzkumu“ a vydala jej Památková komora České republiky v řadě Via Lucis. K zakoupení je pouze na pokladně Jihočeského muzea.

Bližší informace k vydanému sborníku ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…