České Budějovice: O zábavu pro děti se ve Zbudově postarali myslivci z Dívčic

10.06.2018 18:01

Originální dětský den připravili v sobotu 9. června s podporou Jaderné elektrárny Temelín pro své malé sousedy myslivci z Dívčic na Českobudějovicku. Program tematicky zaměřený na přírodu a myslivost zaujal všechny příchozí a bezmála dvě stovky návštěvníků se bavily bez ohledu na věk.

České Budějovice: O zábavu pro děti se ve Zbudově postarali myslivci z Dívčic
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Naším cílem je přiblížit zdejším lidem a samozřejmě především dětem přírodu, v níž žijí. Na venkov se v posledních letech přistěhovalo hodně mladých rodin z měst a jejich povědomí o myslivosti je minimální nebo téměř žádné. Většinou jsou myslivci spojováni s lovem, my se proto i tímto způsobem snažíme ukázat, že hlavním obsahem naší činnosti je především péče o přírodu a v ní žijící zvěř,“ uvedl předseda Mysliveckého spolku Blata Dívčice Pavel Ježek.

Dětský den myslivosti uspořádali dívčicí myslivci letos již popáté v řadě. A v malém přírodním areálu s rybníkem, klubovnou, venkovním posezením a rybníkem na okraji Zbudova, který je jednou z místních částí Dívčic, bylo pořádně živo. Z okolí dorazily i celé rodiny.

Děti poznávaly stopy zvířat, ryby, stromy, skákaly v pytlích, malovaly a mlsaly. Rodiče mezitím debatovali s přáteli, opékali špekáčky a občas se i zapojili do různých her spolu se svými potomky. Kdo chtěl, mohl rybařit. Obrovským hitem ovšem byla ukázka sokolnictví a přehlídka živých dravých ptáků. Dospělí rozhodně v zájmu o opeřené dravce za svými dětmi nezaostávali. S lehkou nadsázkou lze říci, že fotografii s některým z ptáků má po sobotě každý druhý obyvatel blat.

„Dětský den myslivosti je výsledkem prohlubující se spolupráce mezi myslivci a obcí. Záměrem bylo zrealizovat atraktivní akci pro děti v přírodě a o přírodě, což se určitě podařilo. Tato akce, která se také již napevno zařadila do programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, se tak dlouhodobě těší velkému zájmu jak místních, tak obyvatel sousedních obcí,“ konstatoval starosta Dívčic Radek Livečka.

Starosta v této souvislosti poznamenal, že dlouhodobá a pravidelná podpora sportovních, kulturních a společenských aktivit v obci ze strany Skupiny ČEZ umožnila rozvoj činnosti celé řady místních spolků. „Spolky a jejich členové jsou motorem aktivního života na venkově. Pro nás je proto nesmírně důležité, že se jim i díky prostředkům od elektrárny poměrně slušně daří a jsou životaschopné,“ zdůraznil Livečka.

Dívčice leží zhruba osmadvacet kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. Obec s šesti místními částmi: Dívčicemi - Dívčicemi vsí  a Dívčicemi nádražím, Zbudovem, Novosedly, Českou Lhotou a Dubencem, má necelých 600 stálých obyvatel. Dívčicko představuje rozhodující část rozlohy takzvaných Zbudovských  blat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…