České Budějovice: Opravy vojenských hrobů pokračují

26.11.2021 14:51 | Tisková zpráva

V létě 2021 byly zahájeny restaurátorské práce na Památníku Rudoarmějců.

České Budějovice: Opravy vojenských hrobů pokračují
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Opravilo se spodní odvodnění, kompletní očistou prošly žulové prvky a plato před památníkem se vyrovnalo. Došlo i na obnovu zlaceného písma. Zároveň se začalo pracovat na Památníku padlých v I. světové válce. Plastika včetně žulových bloků byla vyčištěna, nápis zvýrazněn a kolem pomníku jsou vysázeny nové keře. Na místě je nyní také informační deska upozorňující kolemjdoucí, že zde v období od roku 1914 až do 60.let 20. století bylo vojenské oddělení, kam byla uložena těla více než 1000 vojáků i legionářů, kteří zemřeli v českobudějovické vojenské nemocnici. Jejich náhrobky byly odstraněny a celá plocha zatravněna, později tady byla zřízena rozptylová loučka,“ připomíná náměstek primátora Ivo Moravec.

Kompletní rekonstrukce se týkala i dvou hrobů ve francouzském oddělení, konkrétně protifašistických odbojářů Pierra Kaana a Paula Beureta. Tito Francouzi, ale i jiní, byli osvobozeni z vlaku smrti českými partyzány a Ruskou osvobozeneckou armádou u Velešína dne 8.5.1945, o čemž pojednává dokumentární film Vlak smrti – cesta za svobodou. Popisuje cestu více než čtyř tisícovek vězňů z litoměřického koncentračního tábora a dalších koncentráků na území Třetí říše ve vlaku, který vyjel v polovině dubna 1945 z Litoměřic a jehož cesta skončila 8. května v jihočeském Velešíně.

Na českobudějovických hřbitovech, které jsou ve správě Pohřebního ústavu města, je evidováno celkem 7 válečných hrobů. Čtyři nově obnovené budou oficiálně předány městu zhotovitelem za účasti restaurátorů, architekta, pracovníků Památkového a Pohřebního ústavu v pátek 26. listopadu v 10.00 hodin na hřbitově sv. Otýlie. V obnově ostatních vojenských hrobů bude město pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…