České Budějovice: Pamětní deska na Plavské připomene padlé vojáky

23.06.2018 11:44

Klub vojenské historie požádal město o zřízení pietního označení místa vojenského hřbitova v Českých Budějovicích v Plavské ulici. Dřívější vojenský hřbitov tam byl založen městskou radou za souhlasu vojenské správy roku 1797 a zničen v roce 1957 při výstavbě kasáren tehdejší Pohraniční stráže.

České Budějovice: Pamětní deska na Plavské připomene padlé vojáky
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Ze tří stran byla odstraněna obvodová zeď, centrální kříž i náhrobky. Samotná plocha hřbitova byla zarovnána a později upravena jako park, ostatky vojáků zde zůstaly. Podle archivního plánu hřbitova bylo na místě pochováno 220 osob. Dodnes tak vedle sebe leží ostatky příslušníků armády Rakouského císařství, Rakousko-Uherské monarchie, Československé republiky, Vládního vojska, Německé branné moci, Rudé armády a Československé lidové armády. V nedávné době byla odstraněna i poslední část původní obvodové zdi a plochu hřbitova připomínají pouze vzrostlé stromy kopírující zaniklou obvodovou zeď pod zastávkou MHD na Plavské naproti objektu Policie ČR.

"Počátkem letošního roku se této nevyřešené žádosti ujal odbor správy veřejných statků a dovedl ji do zdárného konce. Pamětní deska z černé žuly je osazena zlatým písmem a umístěna na 120 cm vysokém žulovém podstavci. Práce provedl Mgr.MgA. Lukáš Hosnedl a cena dodávky byla 83.490 korun. Deska bude slavnostně odhalena ve středu 27. 6. 2018 v 11 hodin," uvedl náměstek primátora Petr Podhola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…