České Budějovice: Pamětní kámen u historického sloupu připomene budějovické tramvaje

11.06.2016 11:37

Českobudějovický dopravní podnik připomene 25. výročí obnovení trolejbusové dopravy v Českých Budějovicích další akcí, kterou bude odhalení pamětního kamene u posledního dochovaného tramvajového sloupu v krajském městě.

České Budějovice: Pamětní kámen u historického sloupu připomene budějovické tramvaje
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Primátor města Jiří Svoboda, 1. náměstek primátora Petr Podhola spolu s ředitelem dopravního podniku Slavojem Dolejšem ve středu 15. června 2016 v 11.00 hodin slavnostně odhalí pamětní kámen, který obyvatelům i návštěvníkům města připomene, že dopravu v Českých Budějovicích zajišťovaly od roku 1909 mimo trolejbusů také tramvaje. Tento památník bude osazen u litinového sloupu elektrického vedení na Mariánském náměstí blízko křižovatky ulic Krajinské a Na Sadech, jenž je nejvýznamnější zachovalou památkou na tento typ dopravy v krajském městě, která byla ukončena až v roce 1950.

„Rádi bychom tímto počinem obyvatelům Českých Budějovic připomněli tramvaje, které více než čtyřicet let tvořily neodmyslitelný kolorit našeho města a byly průkopníky zdejší městské dopravy,“ řekl ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš.     

O zřízení tramvajové dopravy rozhodla místní radnice v roce 1907, o rok později se začalo se stavbou a v dalším roce již vyjely první tramvaje na linku mezi nádražím a Pražským předměstím, která vedla přes současné náměstí Přemysla Otakara II. V roce 1910 začaly jezdit tramvaje i na Linecké předměstí (nyní Rožnov). Provoz zajišťovalo osm motorových a dva vlečné vozy na tratích o rozchodu 1000 mm. Jednokolejné tratě měly na některých místech výhybny pro křižování protijedoucích vozů. V trolejích bylo napětí 550 voltů.

Tradice městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích sahá až do roku 1909, kdy ve městě začaly jezdit první dopravní prostředky pro hromadnou přepravu cestujících. Současný poskytovatel služeb městské hromadné dopravy, Dopravní podnik města České Budějovice, a.s., zajišťuje přepravu cestujících na celém území města a v 18 příměstských obcích v jeho blízkém okolí. Společnost vznikla 1. září 1997 z tehdejšího Dopravního podniku města Českých Budějovic, s.p. Jediným akcionářem je statutární město České Budějovice.

Ucelený systém městské hromadné dopravy je v současnosti tvořen autobusovou a trolejbusovou trakcí. Dopravní podnik města České Budějovice disponuje moderním vozovým parkem, který čítá na 83 autobusů a 58 trolejbusů. Tato vozidla zajišťují provoz na 14 autobusových a 8 trolejbusových linkách. Ročně najedou 5,7 mil. kilometrů a přepraví 39 mil. cestujících. Provoz společnosti zajišťuje 398 zaměstnanců. Základní kapitál společnosti je 485,5 mil. Kč, celkové roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí 410,7 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…