České Budějovice: Peníze z EU opět plynou, ale město dostane nižší částku

01.02.2012 6:31

Evropské peníze dorazily po dlouhé době prošetřování ROP Jihozápad do našeho regionu. Jedná se o celkovou částku 4,3 mld. korun. „Samozřejmě, že celou kauzu bedlivě sledujeme a vyřešení tohoto vleklého problému vítáme. Slibujeme si především, že se k nám začnou vracet finanční prostředky na již „dávno“ zrealizované dotační akce,“ uvítal změnu postoje Ministerstva financí ČR první náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD).

České Budějovice: Peníze z EU opět plynou, ale město dostane nižší částku
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Podle něj má obnovení toku evropských peněz pro České Budějovice dva významy. „Konečně můžeme část finančních prostředků zapojovat na předfinancování dalších dotačních akcí, které musíme realizovat, abychom splnili veškeré indikátory a zároveň budeme snižovat dluhovou zátěž, vzniklou přijatým úvěrem, jež slouží právě pro předfinancovávání dotačních akcí,“ vysvětluje  Miroslav Joch.

Město však důvod k přehnané radosti nemá. „Je také nutné zdůraznit, že finanční prostředky se nevracejí v plné výši tak, jak bylo dohodnuto ve smlouvách uzavřených po schválení žádostí o dotace. Plánované spolufinancování ze strany státu bylo od září 2010 u většiny dotačních akcí zrušeno. Město tímto vládním usnesením (č. 64 z 1. 1. 2011) přichází o 740 tisíc euro, tedy o cca 18,5 milionů korun. České Budějovice si z ROP zažádaly celkem od roku 2008 o 851 milionů, schválili nám žádosti ve výši 435,2 milionů korun. Máme přislíbenu dotaci ve výši 365 milionů, ale zatím jsme k lednu 2012 dostali na účet 142,7 milionů korun. Dotační prostředky a jejich výše jsou tedy dány a město udělá vše proto, aby byly efektivně vyčerpány až do posledního eura,“ slibuje Miroslav Joch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.