České Budějovice: Ploštice coby nezvaní návštěvníci

21.02.2019 16:36

Na zvýšený výskyt ploštice blánatky lipové upozorňují v těchto dnech někteří obyvatelé Českých Budějovic. Červeným hmyzem jsou obsypány vzrostlé lípy malolisté. Podle entomologů jde o úkaz, který souvisí s počasím a svědčí jim současné teplo. Lidem ale tito tvorové rozhodně nebezpeční nejsou.

České Budějovice: Ploštice coby nezvaní návštěvníci
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Jedná se o druh, který u nás nemá přirozené nepřátele, což by jim člověk vlastně mohl i závidět,“ říká s nadsázkou náměstek primátora Ivo Moravec. Podle Petra Žižky z odboru životního prostředí magistrátu se na kmenech lip usazují v zimě celé kolonie ploštic, přes léto pak žijí ve větvích. Jsou velké pět až šest milimetrů, růžové s černou tečkou. Štípnout mohou člověka v létě, pouze když hledají potravu v podobě šťáv nebo při svém zmáčknutí. Samotným stromům také neškodí. Odborníci zároveň připomínají, že se v posledních letech šíří do Evropy v rámci globalizace a změny klimatu i další tropický hmyz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…