České Budějovice: Stožáry prověřila Rochova metoda pevnosti

19.05.2018 15:53

V těchto dnech byla opět provedena specializovanou firmou tzv. Rochova zkouška pevnosti a stability stožárů veřejného osvětlení.

České Budějovice: Stožáry prověřila Rochova metoda pevnosti
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Práce provádí na základě objednávky města firma DATmoLux a.s. Brno, která je výlučným partnerem společnosti Roch Services GmbH z Lübecku v Německu pro provádění těchto zkoušek v České republice. Vlastní stroj na provedení zkoušky je z Německa, přijíždí do České republiky pouze na několik týdnů v roce a ve vybraných městech provádí měření pouze jeden nebo dva dny.

„Jedná se o nedestruktivní zkoušku, při které na stožár působí předem vypočítaná a pomalu narůstající síla v tahu a tlaku. Tato síla simuluje působení větru a umožňuje zjistit průběh ohybového momentu. Měření je prováděno 4x pro každý stožár a zaznamenává jeho vychýlení na grafickém diagramu, což umožní stanovit vady stožáru a jeho založení v zemi,“ popisuje náměstek primátora Petr Podhola. Ke zkoušce bylo vybráno 53 stožárů ve čtyřech lokalitách. „Konkrétně na Zavadilce, ve Čtyřech Dvorech, v parku Na Sadech a na Pražském předměstí v ulicích J.Š. Baara, Jírovcova a Bedřicha Smetany. Zpracování výsledků potrvá pravděpodobně do června,“ dodal náměstek s tím, že každý stožár obdrží známku od 1 do 5 a na základě výsledků zkoušky je v následujícím roce přistoupeno k případné obnově sloupů nebo změně jejich založení.

Zkouška je prováděna již šestým rokem, zatím bylo prověřeno 263 stožárů, z toho 64% hodnoceno známkou 1, 20% a pouze 16% známkou 3 až 5. To znamená, že 84% stožárů splnilo požadavky na bezpečnost, pět stožárů obdrželo známku 4 a pouze dva stožáry známku 5, což znamená nutnost okamžitého odstranění stožáru. Celková cena letošní zkoušky je cca 60 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…